Liigset energiajookide tarbimist seostatakse tõsise tagajärjega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajookide tarbimist ei peeta tervislikuks.
Energiajookide tarbimist ei peeta tervislikuks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Terve 26-aastase Texase mehe südameatakki seostatakse tema harjumusega juua iga päev energiajooke.

Mees rääkis tervishoiutöötajatele, et südameataki saamise päeval jõi ta kaheksa kuni kümme energiajooki, kirjutab Fox News. Lisaks selgus juhtumi raportist, et ta tarbis umbes sama palju energiajooke iga päev. Juhtumi ülevaates oli veel kirjas, et mehe liigne energiajoogi tarbimine võis tekitada trombi, mis ummistas südame lähedal asuvad veresooned ning viis südameatakini.

«Energiajookide tarbimine on üha murettekitavam terviserisk, sest tarbimise reguleerimine on limiteeritud ning energiajooke juuakse üha enam, eriti teevad seda nooremad inimesed,» kirjutasid uurijad juhtumi ülevaates. Uurijate sõnul sisaldavad energiajoogid sageli rohkem kofeiini kui näiteks kohvijoogid ning võivad olla kahjulikud, eriti kui neid tarbitakse suurtes kogustes.   

Mees läks haiglasse üheksa tundi pärast seda, kui ta tundis rinnas valu. Tema vasak käsi oli tuim, ta higistas palju ning enne haiglasse tulekut oli ta enda sõnul oksendanud.

Lisaks igapäevasele energiajookide tarbimisele suitsetas ta viimase kahe aasta jooksul päevas paki suitsu.  

Arstid ravisid mehe südameatakki ning ta taastus. Patsient sai kaks päeva hiljem koju. Ta lubas lõpetada suitsetamise ning energiajookide tarbimise.

Ülevaates on kirjas, et ka suitsetamine võis olla põhjus, mis viis südameatakini. Peale energiajookide ja suitsetamise ei olnud mehel teisi riskifaktoreid.

Kardioloog ja New Yorgis asuva Cardiac Wellness Program at Montefiore Medical Centeri juhataja Robert Ostfeldi sõnul tasub üksikjuhtumisse suhtuda ettevaatlikult. Ostfeld ütles, et selle patsiendi kogemus ei tõesta põhjuse ja tagajärje seost energiajookide ületarvitamise ja südameriski vahel. Arsti sõnul võis olla seotud energiajookide ületarbimisega, aga kindlalt seda väita ei saa.  

Ostfeldi sõnul teab ta ka teisi juhtumeid, kus südameatakki on seostatud energiajookide tarbimisega. Samuti on energiajookide tarbimist seostatud ajutise südamepekslemisega. «On võimalik, et energiajoogid võivad avaldada lühiajaliselt halba mõju veresoonte toimimisele ning võivad suurendada tõenäosust trombide tekkeks,» lausus Ostfeld.

Tema sõnul on raske väita, et energiajoogid oleksid tervislikud. Arsti hinnangul tuleb teha edasisi uuringuid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles