USA võib loobuda kolesterooli piiramisest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad toorelt ja praetult
Munad toorelt ja praetult Foto: SCANPIX

USA riiklik toitumissoovitusi välja töötav asutus plaanib loobuda soovitusest kolesteroolirikkaid toite vältida.

Dietary Guidelines Advisory Committee peagi ilmuvates juhistes ei peeta kolesterooli enam probleemseks toitaineks, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Viimased juhised aastast 2010 soovitavad kolesterooli tarvitada mitte üle 300 milligrammi päevas, mis on umbes ühes munas sisalduv kogus Viimasel ajal suureneb aga toitumisteadlaste hulk, kes arvavad, et toidus sisalduv kolesterool ei mõjuta oluliselt verelipiidide taset ega südamehaiguste riski. 

Uued juhendid ei muuda aga hoiatusi kõrge LDL-kolesterooli suhtes, mida seostatakse südamehaiguste ja võimalik, et ka muude haigustega.

Samas mainib juhend küllastatud rasvade liigset tarbimist, mis võib avaldada kõige ebasoodsamat mõju  üle 50 aasta vanustele. Seega ei peeta probleemiks muna, krevette ja vähilisi, milles sisaldub palju kolesterooli, vaid rohkelt küllastunud rasvu sisaldavat rasvast liha, täispiima ja võid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles