Seitsmeteistaastane neiu võitleb ajukasvajaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandra
Aleksandra Foto: Erik Prozes

Seitsmeteistaastasel Aleksandral on peaajukasvaja ehk hüpofüüsi makroadenoom. Neiu enesetunne muutub iga päevaga kehvemaks ja ta vajab kohest operatsiooni, kuid selle koha pealt lähevad Eesti ja välismaa arstide arvamused lahku, kirjutab venekeelne Postimees.

Kohalike arstide hinnangul tuleks talle teha korduv trepanatsioon (kasvaja eemaldamine koljusse augu puurimise kaudu). Sasha lähedased koguvad aga raha, et ravida teda Moskvas. Nimelt arvavad Vene arstid, et adenoomi oleks võimalik eemaldada ka läbi nina.

Sasha lugu sai alguse seitse aastat tagasi. Toona veel kümneaastane tüdruk sai koolis rängalt peksa ning tagajärjeks oli ajupõrutus. Järgnesid tugevad peavalud ja kehvemaks hakkas muutuma silmanägemine.

2013. aastal tuli viieteistaastane Sasha hospitaliseerida ning siis tehti talle ka magnetresonantstomograafiline (MRT) uuring, mille käigus avastati hüpofüüsi makroadenoom. Tegemist on healoomulise näärmekasvajaga, mis kõige sagedamini tekib paljusid organismi funktsioone reguleerivate hormoonide tootmise eest vastutava hüpofüüsi eesosa rakkudes. Õigeaegse sekkumiseta võib adenoomist areneda adenokartsinoom – halvaloomuline kasvaja.

Kohe pärast kasvaja avastamist määrati Sashale ka operatsioon – kolju trepanatsioon. «Tütrele mõjus operatsioon rängalt. Kuu aega oli ta haiglas, siis kirjutati ta välja ja anti tõend, et võib minna kooli. Kuid tema enesetunne läks üha kehvemaks ning kooli ta loomulikult ei läinud. Jaanuari lõpus tehti talle uuesti MRT, selgus, et kasvaja oli hakanud kasvama. Sashale määrati kiiritusravi, 25 seanssi. Taas tuli minna haiglasse,» rääkis Sasha ema Irina.

Ent kiiritusravi ei andnud tulemusi – tüdruku seisund muutus iga päevaga kehvemaks. Valuvaigistid, mida arstid lahkelt välja kirjutasid, ei tahtnud enam mõjuda ning annust tuli pidevalt suurendada. Peavalud muutusid üha hullemaks, ninast hakkas verd jooksma ning lisaks kadus Sashal küljenägemine.

Nii möödus pea aasta. Arstid, haiglad, tabletid ja üha süvenev lootusetuse tunne. Möödunud aasta detsembris taas MRT ja karm otsus: kasvaja on hakanud uuesti kasvama, tüdruk võib jääda pimedaks ning vajalik on uus kolju trepanatsioon. Kohe.

«Selleks ajaks olin hakanud otsima võimalusi Sasha ravimiseks välismaal. Miks jälle trepanatsioon? Eelmine kord läks ju tema enesetunne pärast seda veel kehvemaks. Saatsin tema haigusloo Venemaa, Šveitsi, Saksamaa ja Prantsusmaa kliinikutesse. Igal pool viiakse makroadenoomi eemaldamise operatsioon vähem traumaatilisel teel – kasvaja eemaldatakse nina kaudu,» rääkis Irina.

Kohalikele arstidele esitas naine küsimus:  kas tõesti on ainus viis kasvaja eemaldamiseks trepanatsioon? Nii Tartu kui Tallinna arstid olid ühel meelel: jah.

Samal ajal saabus Pirogovi nimelise kliiniku neurokirurgia osakonna juhataja Andrei Zujevi vastus. «Seda kasvajat on võimalik ja tulebki eemaldada nina kaudu. See tulnuks nii teha juba esimesel korral. Teie arstid ei valda tõenäoliselt lihtsalt seda metoodikat.»

Põhja-Eesti regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill märkis, et Eestis kasutatakse sellisteks operatsioonideks mitmeid meetodeid: nn. lahtist lõikust, nina kaudu lõikust ning ka endoskoopilist lõikust. Viimast tehakse küll ainult Tartus kliinikumis.

«Patsiendi raviotsused tehakse konsiiliumis. Konsiiliumis otsustatakse ka, millist meetodit kasutatakse ning seejuures arvestatakse patsiendi tervislikku seisukorda, kasvaja asukohta, suurust, iseloomu ja levikut. Seega ei saa väita, et Eestis puudub nina kaudu lõikamise kompetents. Kui patsient soovib teisest arvamust ravimeetodi osas, siis tasuks tal esmalt pöörduda Tartu ülikooli kliinikumi,» selgitas ta.

Irina kirjavahetusest Tartu arstidega on näha, et nende vastus on sarnane.

Ent Irina on langetanud kindla otsuse, et tütar tuleb viia ravile Venemaale. Operatsioon toimub 2. märtsil. Esialgsete arvutuste kohaselt läheb see maksma 20 000 eurot. Esimesed 10 000 õnnestus Irinal koguda lähedaste abiga, ülejäänud 10 000 paari viimase päevaga annetajate abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles