Pikad kunstripsmed ei ole silmadele head

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ripsmekarvad oleks pikemad või lühemad kui umbes kolmandik silma laiusest, siis satuks meie silmadesse rohkem puru – seega võib öelda, et pikad kunstripsmed ei ole silmadele head.

Guillermo Amador Georgia tehnikaülikoolist ja ta kolleegid käisid kõigepealt New Yorgis asuva Ameerika loodusmuuseumi hoidlas ja mõõtsid seal säilitatavate loomatopiste ripsmekarvad hoolikalt üle, seejärel asusid nad aga enam kui poole meetri pikkuse tuuletunneli ja realistliku inimsilma mudeli abil uurima, mis juhtub erisuguste õhuvoolude ja eri pikkuste ripsmete puhul, kirjutab ERRi teadusportaal.

Selgus, et kui hakata väga lühikesi ripsmeid järk-järgult kasvatama, siis hakkavad need õhuvoolu rohkem pidurdama. Õhk voolab sarvkesta kohal aeglasemalt ja silmad püsivad paremini niisked, olles nii kaitstud ka tolmu eest. Kui aga ripsmed said juba pikemaks kui kolmandik silma laiusest, siis hakkasid need õhuvoolu otse silma peale suunama, mistõttu aurustus niiskus sarvkestalt kiiremini ja niiskuse kaitsevõime tolmu eest vähenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles