Emotsioon, mida tundes võib kasvada südamerabanduse risk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viha ärritab inimest.
Viha ärritab inimest. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskes uuringus seostatakse südamerabanduse riski intensiivse vihastamise ehk raevumisega.

Intensiivset vihapurset seostatakse 8,5 korda kõrgema südamerabanduse saamise riskiga kahe tunni jooksul, kirjutab väljaanne TIME. See selgus uuringust, mis avaldati väljaandes The European Heart Journal Acute Cardiovascular Care. Uued järeldused kinnitavad varasema uurimuse tulemusi, mille järgi tõsiselt vihastamine võib viia südamerabanduseni.

Uuringus vaadeldi 313 inimest, kes viibisid südamerabanduse pärast haiglas. Mehed ja naised täitsid küsimustikud selle kohta, mis tasemel ehk kui suurt viha nad tundsid 48 tunni jooksul.

Skaala:

  1. Rahulik
  2. Veidi tüdinenud, aga probleeme otseselt ei ole
  3. Olen kergelt vihane, ärritunud ja tüdinenud, aga see ei paista välja
  4. Olen keskmiselt vihane ja seda on ka häälest tunda.
  5. Olen väga vihane, keha on pinges, surun käsi rusikasse, olen valmis vihast purskama.
  6. Olen üsna raevunud, see paistis füüsiliselt välja ja võib väljuda kontrolli alt
  7. Olen raevunud, viha on väljunud kontrolli alt, viskan asju, võin teha endale ja teistele haiget.

Viiendast punktist suuremat viha tundsid kaks tundi pärast südamerabandust seitse uuringus osalejat. Neli tundi pärast südamerabandust tundis sama üks uuringus osaleja. Uurijate sõnul selgus tulemustest, et viha tekitas 8,5 korda suurema riski südamerabanduseks kaks tundi pärast tugeva viha tundmist. Samuti selgus, et kõrgem risk südamerabanduse tekkeks oli ka neil, kes olid närvilisemad.

Vastavalt teadlaste uuringule, tuleb 8,5-kordse tõusu suhteline risk südameinfarkti kaks tundi pärast rasket viha. Inimestel, kes teatasid kõrgest ärevusest, oli ka suurem risk.

Uurijate sõnul on tegu üsna väikse uuringuga, mistõttu on liiga vara teha suuri järeldusi selle kohta, kui olulist mõju avaldab vihastamine südamerabanduste tekkele. Samuti on vihatase inimese enda prognoositud, seega võib tulemus sõltuda ka sellest, kuidas inimene oma viha tõlgendas.

Uuring näitab samas, et emotsionaalsed faktorid võivad põhjustada südamerabanduse. Näiteks selgus uuringust, et enim vihastuti pereliikmetega vaieldes. Sellele järgnes töö ja autosõidu pärast vihastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles