Leetrid ähvardavad juba kogu Euroopat

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata vaktsiini olemasolust sureb igal aastal tuhandeid lapsi leetritesse
Hoolimata vaktsiini olemasolust sureb igal aastal tuhandeid lapsi leetritesse Foto: SCANPIX

Vaid mõni päev pärast seda, kui Austrias raporteeriti ligi 50 leetrite juhtumist, väljendas Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO oma meelsust, öeldes, et on «vastuvõetamatu» et laste haigus teeb Euroopas nii laialdast tagasitulekut.

WHO kutsus kolmapäeval Euroopa riike üles vaktsineerima ülimalt nakkuslike leetrite vastu pärast puhangut, mis on möödunud aasta algusest tänaseni kogu kontinendil ligi 22 000 haigusjuhtumit kaasa toonud, kirjutab The Local.

«Me peame sellele kollektiivselt vastama –  ilma igasuguste viivitusteta – kõik immuniseerimislüngad peavad saama täidetud,» ütles WHO Euroopa juht Zsuzsanna Jakab.

«See on vastuvõetamatu, et pärast 50-aastasi pingutusi luua turvaline ja efektiivne vaktsiin, mis on saadaval ja kasutuskõlbulik, toovad leetrid ikka kaasa surmasid, kulu ressurssides ja ajas,» lisas ta.

ÜRO terviseagentuuri andmeil on Euroopas leetreid diagnoositud kokku seitsmes riigis ja 22 149 juhul alates 2014. aasta algusest. Kõige raskemini on haiguspuhangut üle pidanud elama Kõrgõzstan, Bosnia ja Hertsegoviina ning Venemaa. Kuigi puhang pole puutumata jätnud ka Gruusiat, Kasahstani, Itaaliat ja Saksamaad. Viimases suri 18-kuune poiss 18. veebruaril leetritesse.

Austrias on seni (aasta algusest – toim.) teada 47 leetrite juhtumit.

Hoolimata sellest, et 95-protsenti Austria vastsündinutest vaktsineeritakse leetrite vastu, on selle ennetatava haiguse levik aina kasvamas.

2013. aastal oli Austrias 74 leetrite juhtumit, 2014. aastal aga juba 114.

«Seda on palju,» ütleb viroloog Heidemarie Holzmann Viini meditsiinikõrgkoolist.

Leetrid on sageli alahinnatud, ütleb ta. «Iga viienda juhtumi puhul esineb komplikatsioone,» märkis ta.

Halvimal juhul võib leetrite kulgemisel tekkida entsefaliit, mis avaldub potentsiaalselt surmava põletikuna ajus. Statistika kõneleb, et kaks patsienti iga 1000 kohta sureb leetritest saadud põletikesse.

Kuid leetrite levik on tänavu puhangulise kiirusega, liginedes ainuüksi Berliinis 500 juhtumile.

Aina enam jätavad vanemad oma lapsed vaktsineerimata, kuna usuvad, et vaktsiinide kogum põhjustab lastes lugematul hulgal püsivaid kahjustusi. Näiteks usutakse, et autism tekib lastevaktsineerimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles