Sääskede vastu geneetiliselt muundatud sääskedega

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Toomas Huik / Postimees

Floridas asuv Kay Haveni linnake on hirmul, kuna üks putukatõrjeettevõte taotleb luba, et lasta sinna piirkonda lahti miljoneid geneetiliselt muundatud sääski – eesmärgiks on seejuures ohtlikke viiruseid levitavate sääskede väljasuretamine.

Nimelt kannavad geneetiliselt modifitseeritud isased sääsed tükikest sünteetilisest DNAst, mis edasikantuna järglastele põhjustab sääsevastsete surma, kirjutab ERRi teadusportaal.

Jaht käib ühe väga konkreetse Aedes perekonna sääskedele, mis levitavad kaht viirushaigust – dengue palavikku ja chikungunya (CHIC-V) viirust –, millele pole vaktsiini ega ravi ning mis praegu levivad üha suurema hooga Kariibi mere saartel, Ladina-Ameerikas, kuid ka Vahemere ääres ja Prantsusmaal. 

Putukatõrje meetodite väljatöötamisega tegelev ettevõte Oxitec ootab praegu USA riiklikult ravimiametilt luba, et geneetiliselt muundatud sääsemune Key Havenis katsetada.

Eksootilist chikungunya viirust uuriva Tartu ülikooli rakendusviroloogia professori Andres Meritsa sõnul on see päris reaalne, et taoline sääskede populatsiooni piiramine võiks aidata takistada dengue palaviku ja CHIC-V levikut, ent CHIC-V leviku täielikku tõkestamisse ta ei usu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles