Teadustöö: suitsetajad on suure tõenäosusega masenduses

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuest Inglismaal tehtud uuringust selgub, et suitsetajad kannatavad suurema tõenäosusega depressiooni all kui mittesuitsetajad. 

Hiljutise uuringu järgi on suitsetajatel 70 protsenti suurem tõenäosus kannatada ärevushäirete ja depressiooni all kui mittesuitsetajatel, kirjutab Huffington Post.

Kui varasemalt on arvatud, et suitsetamine maandab stressi, siis hiljuti tehtud uuring lükkab selle väite ümber. Londoni ülikooli kolledži ja Briti südamefondi koostöös tehtud uuringu käigus vaadeldi 6500 üle 40 aastast inimest, nende suitsetamisharjumusi ja vaimset tervist.

18 protsendil suitsetajatest olid ärevushood ning depressiooni sümptomid, samas kui mittesuitsetajatest avastati sellised tunnused kümnel protsendil.

Eelmisel aastal Briti südamefondi poolt läbi viidud uuringust selgus, et kolmandik inimestest ei tahtnud suitsetamist maha jätta, sest uskus sigarettide stressi maandavasse toimesse. Uurijad selgitavad aga, et tegelikult see nii ei ole – sigaretti süüdates tunneb inimene esimesi võõrutusnähtusid, mis on sarnased ka stressi tunnustele. Seega võib inimesele tunduda, et suits leevendab pingeid, kuid tegelikult rahuldab see vaid inimese nikotiinivajadust. 

Uuring jälgis ühtlasi ka endiseid suitsetajaid, kes olid selle harjumuse maha jätnud rohkem kui aasta tagasi. Selgus, et nende puhul olid tulemused sarnased mittesuitsetajatele ja seega tegid uurijad järelduse, et suitsetamise mahajätmine võib vaimsele tervisele väga hästi mõjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles