Irja Lutsar: vildakad ennustused põhjustasid asjatut Ebola-paanikat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid ebola kahtlusega patsienti aitamas
Arstid ebola kahtlusega patsienti aitamas Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar võrdles Ebola epideemiat Ukraina kriisiga ja nentis, et tulevikus võiksid ennustusmudelid täpsemad olla.

Lutsar tõdes ERRi teadusportaalile antud intervjuus, et õnneks piirdus Ebola epideemia vaid nelja Aafrika riigiga ning kui paanika ja üksikud haigusjuhud kõrvale jätta, siis läänemaailm oli üsna vähe sellesse puhangusse haaratud.

«Vaatamata sellele, et puhang kestis enam kui aasta, ei suudetud ühtegi Ebola-vastast vaktsiini ega ravimit testida nii, et meil oleks praegu piisavalt kliinilisi andmeid teadmaks, mis töötab ja mis mitte. Selline olukord meenutab Ukraina kriisi – kõik saavad aru, et on probleem, isegi teatakse, mida tegema peaks, aga maailmas pole ühtegi jõudu, mis otsustamisprotsessi kiirendada suudaks,» märkis ta. 

Antud epideemia näitas Lutsari sõnul ka epideemia ennustamise mudelite kitsaskohti, kuna enamik neist mudelitest eksisid väga suurtes piirides ja tekitasid vaid asjatut paanikat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles