Vaata, mis on uusim leiutis kontaktläätsede maailmas

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitslased arendavad kujutisi suurendavaid kontaktläätsesid.
Šveitslased arendavad kujutisi suurendavaid kontaktläätsesid. Foto: SCANPIX

Šveitsi teadlased on koos ameeriklastega leiutanud kontaktläätsed, millesse paigaldatud teleskoobid aitavad kandjate nägemist parandada, suurendades kujundeid vajaduse korral kuni 2,8 korda.

Uute, 1,55 millimeetri paksuste läätsedes sees on väga õhukesed teleskoobid, mis hakkavad tööle tugevama silmapilgutuse peale, vahendab The Local.

Esmakordselt 2013. aastal tutvustatud läätsede prototüüpi esitlesid Eric Tremblay Lausanne’i riiklikust polütehnikumist ja Ameerika teaduse edendamise ühing (AAAS) möödunud nädala reedel Californias.

Kontaktläätsedesse on paigaldatud nutikad klaasid, mis reageerivad nende kandja tavapärasest tugevama silmapilgutuse peale – mida inimesed teevad näiteks kellelegi silma tehes – nii saab läätsede kandja valida tavapärase ja suurendatud kujutise nägemise vahel.

Imeläätsedes olevad teleskoobid saab nende kandja aktiveerida paremat silma pilgutades ning minna tagasi tavanägemise juurde vasaku silmaga pilgutades. Inimese loomupärane silmade pilgutamine läätsedes olevaid teleskoope tööle ei pane.

Läätsed leiutanud teadlased loodavad, et neist on enim abi inimestele, kellel on suuri probleeme nägemisega, ennekõike eakatele, kes põevad maakula ealist degeneratsiooni (AMD). Praegusel hetkel võimaldavad läätsedesse paigaldatud teleskoobid suurendada esemeid nende kandja jaoks 2,8-kordselt.

Teadustööd juhtiv Eric Tremblay rõhutab aga, et läätsed on jätkuvalt arendusetapis, mistõttu läheb veel aega, kuni nad inimestele paremini kättesaadavaks muutuvad. Hetkel on suurimaks väljakutseks, et leiutatud läätsed oleksid nende kandjatele ka taskukohased.

Teadustööd rahastatakse Pentagoni DARPA teadusprogrammist, kuna alguses olid uuenduslikud kontaktläätsed plaanitud bioonilise nägemise võimaldamiseks sõduritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles