Diana Ingerainen: harva esinevate haiguste ravi võiks toetada heategevusfondid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Perearstide seltsi juhi Diana Ingeraineni hinnangul võiks sarnaseid heategevuslikke fonde nagu «Kingitud elu» olla ka harva esinevate ja regeneratiivsete haiguste jaoks. 

«Harva esinevaid haigusi on keeruline diagnoosoda ja ravida ning nende ravi on sageli ka küsitav. Sellistel  juhtudel on kolmas sektor abiks haigele mitte üksnes rahaliselt, vaid aitab ka üldiselt toime tulla,» rääkis ta Meditsiiniuudistele. 

«Seejuures peaksid heategevad fondid aga jääma selle juurde, et nad pakuvad lisavõimalust, mitte eeldama, et riik (ravikindlustus) võtab mingil hetkel nende tegevuse üle. Kahtlemata peab ka ravikindlustuse süsteem edasi arenema, kuid talle ei saa panna kohustust leida ressursse paralleelsüsteemide kulutuste katmiseks.»

Haigekassa avalike suhete osakonna juhataja Katrin Romanenkov märkis, et tõenduspõhisuse ning efektiivsuse printsiipe järgides peab uute teenuste ja ravimite lisamine ravikindlustuspaketti toimuma väga kindlate põhimõtete ja standardite järgi. 

«Samas nõuab iga uue ravimeetodi või eksperimentaalse ravimi muutumine standardiks aega, et andmed toime ja ohutuse kohta võrreldes senise standardraviga oleks piisavad.  Sellisel puhul on erinevate heategevuslike ettevõtmiste kaudu võimalik pakkuda riiklikule solidaarsele ravikindlustusele täiendavaid võimalusi.»

Samuti on maailmas tema sõnul ilmselt olemas mitmeid alternatiive ja lisavõimalusi erinevate terviseseisunditega toimetulekuks, mida riiklik ravikindlustus ei rahasta ega peakski, kuid mille kasutamine võib olla inimlikult täiesti mõistetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles