Hommikuse iivelduse vastu pole rohtu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusega kaasneva iivelduse vastu aitab kõige paremini puhkus ja väikestes kogustes söömine-joomine.
Rasedusega kaasneva iivelduse vastu aitab kõige paremini puhkus ja väikestes kogustes söömine-joomine. Foto: SCANPIX

Ligi pooled rasedatest kannatavad esimese kolme raseduskuu ajal iivelduse all. Kuigi see pole iseenesest ohtlik, otsivad naised ikka erinevatest ravimitest või alternatiivmeditsiinist leevendust.

Hiljuti 27 uuringu põhjal tehtud ülevaatest selgus, et tegelikult ei ole halva enesetunde vastu usaldusväärset rohtu, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Ülevaatesse kaasatud uuringutes oli kokku osalenud üle 4000 raseda, kes olid enesetunde parandamiseks kasutanud ingverit, akupunktuuri, antihistamiine ja oksendamisvastaseid ravimeid.

Selgus, et akupressuri ja akupunktuuri kasutegur ei erinenud mõjust, mida andis platseebotehnikate kasutamine. Ingveri, B6 vitamiini, antihistamiinide ja oksendamisvastaste ravimite mõju kohta leiti tõendeid vaid piiratud määral. Samas tekitas ingver mõnel rasedal kõrvetisi ning oksendamisvastased ravimid põhjustasid uimasust.

Nii soovitavad teadlased hommikuse iivelduse korral peamiselt puhata, juua sageli ja vähestes kogustes vett ning süüa tihti väikseid eineid. Toit peaks olema lihtne, näiteks leib või kuivikuid. Vältida tasuks tugeva lõhnaga toite ning eelistada pigem jahedaid roogi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles