Üheksanda kuu üheksas päev: rasedus ja alkohol ei sobi kokku

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates 1999. aastast tähistatakse iga aasta üheksanda kuu üheksandal päeval fetaalse alkoholisündroomi (FAS) päeva, meenutades naistele, et raseduse üheksa kuud peaks olema täielikult alkoholivabad, teatas Eesti Karskusliit.

Alkohol on teratogeen ehk aine, mis võib tekitada loote arenevas ajus väärarenguid. Ükskõik, millisel raseduse kuul naine alkoholi tarvitab, avaldab see alati mõju ka lootele. Kusjuures kogus, mis võib olla ohutu emale, võib olla ohtlik väikesele arenevale lootele.

FAS-i kõige tõsisemaks probleemiks on kesknärvisüsteemi kahjustus. Kahjustussümptomid ilmnevad enamasti hilisemas eas madala IQ, aeglase arengu, käitumishäirete (hüperaktiivsus, suhtlemisraskus, korrale ja reeglitele allumatus), õpiraskuste (halb mälu, keskendumisvõime- ja tähelepanuhäired) kujul.

Küsitlused erinevates riikides on näidanud, et oluline hulk naisi jätkab siiski raseduse ajal alkoholi tarvitamist. Itaalias näiteks tarvitab umbes 60 protsenti naisi raseduse ajal alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles