Silmapõletik nakkab kergesti

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viiruslik silmapõletik on väga nakkav, seega tuleks vältida silmade puudutamist ja hõõrumist, kätlemist, käterätikute jagamist teistega.

Tartu ülikooli kliinikumi silmaarst-resident Villem Vihmann ütleb, et kui silmad punetavad, esineb pisaratevool ning hõõrumistunne silmades, on soovitatav rahvarohketest kohtadest hoiduda, kuna viiruslik silma limaskesta põletik on väga nakkav, kirjutab kliinik.ee.

Enamasti algab põletik ühest silmast ning levib sealt teise. Kõige sagedasemad ägeda limaskesta põletiku põhjustajad on adenoviirused, olles tekitajateks kuni 80 protsendil limaskesta põletike juhtudest.

Nakatumine toimub reeglina piisknakkuse või sõrmede kaudu, kui saastunud sõrmedega hõõrutakse silmi. Bakteriaalset limaskesta põletikku esineb veidi vähem, kuna silma pinna pisarakile sisaldab vähesel määral bakteritevastaseid aineid.

Allergiline limaskesta põletik esineb tavaliselt sesoonselt, enamasti kevaditi. Samaaegselt võib esineda heinanohu, allergilist astmat, allergilisi nahahaiguseid. Allergia võib piirneda üksnes silmadega, aga võivad tekkida ka nina ning teised ülemiste hingamisteede ülitundlikkuse nähud.

Silmapõletiku puhul häirib inimest enamasti sügelus- ja kipitustunne, tihti on raskusi ka uinumisega. Terve silma limaskest on tavaliselt sile ja roosakas, põletiku korral tekivad aga limaskestas teatud muutused: limaskesta pind muutub veidi ebakorrapäraseks, pole enam nii sile, mistõttu pilgutamisel tekib ebamugavustunne. Põletiku korral näib silm punetavana, mis tuleneb veresoonte laienemisest. Väga sageli esineb patsientidel ka valguskartust.

Silm võib olla tavapärasest vesisem, võib esineda limaniite. Sageli on silmanurgad hommikuti rähmased, ka ripsmed võivad olla rähma tõttu kokku kleepunud. Laias laastus võib öelda, et vesisem eritis on iseloomulik viiruslikule ja allergilisele silmapõletikule, rähmane eritis aga bakteriaalsele põletikule.

Enamik kergemakujulistest silma limaskesta infektsioonidest paranevad ravita umbes viie päevaga. Bakteriaalsete põletike puhul on tänapäeval esmavalikuks antibiootikumidega silmatilgad-silmasalvid. 

Viiruslike silmapõletike ravi on veidi keerulisem, kuna haigustekitajate vastu tänapäeval spetsiifiline ravi puudub. Abi on siinkohal apteegis käsimüügis pakutavatest niisutavatest silmatilkadest. Kui tilkade kasutamise järgselt põletik ei vaibu, võiks pöörduda pere- või silmaarsti juurde.

Täisversioon artiklist ilmus ajalehes Tervist! (mai 2014). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles