Lapse suuhingamine ja sage nohu võivad viidata adenoidile

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grippi haigestuvad enim väikesed lapsed.
Grippi haigestuvad enim väikesed lapsed. Foto: SCANPIX

Kõrva-nina-kurguarst Ene Miller soovitab, et kui laps on suuhingaja, sage nohu ja keskkõrvapõletike põdeja või on märgatud kuulmislangust, tasuks mõelda adenoidile ehk suurenenud ninaneelumandlile ja rääkida arstiga operatsioonivajadusest.

Ninaneelumandel asub pehmest suulaest kõrgemal, kinnitudes ninaneelu tagaseinale. See on samasugune lümfaatiline kude nagu neelumandlidki, aga erinevalt viimastest taandareneb puberteedieas, kirjutab kliinik.ee.

Kõige sagedamini räägitakse adenoidist just väikelapseeas. Paariaastased kuni kooliealised lapsed on just see vanusegrupp, kellel on lümfikude kõige kohevam, ninaneel veel suhteliselt väike ja lastekollektiivides põetakse sageli ka ülemiste hingamisteede infektsioone.

«Adenoid kasvab mõnikord nii suureks, et täidab suure osa ninaneelust või peaaegu kogu ninaneelu ja paneb õhutee läbi nina kinni. Laps hingab suu kaudu, tekib nn adenoidne ilme, pikapeale lisanduvad hambumushäired, sageli on norskamist ja isegi uneapnoed. Vahel esineb öist higistamist, hammaste krigistamist ja isegi voodi märgamist,» selgitas Miller, miks on operatsioon mõnikord vajalik. 

Teiseks operatsiooni põhjuseks on sagedane või pikaajaline nohu:  «Me teame, et ripsepiteel töötab ninas ninaneelu suunas, ja lima, mida limaskestad toodavad, transporditakse ninaneelu, kust see alla neelatakse. Vahel tekib adenoidikoes krooniline põletik, seal on mädakorke, mis hoiavad ninas ja ninaneelus pidevalt infektsiooni aktiivsena. Samuti jääb suure adenoidi puhul lima sinna peale püsima ja muutub heaks söötmeks mikroobidele.»

Kolmandaks operatsiooni põhjuseks on sagedased keskkõrvapõletikud või krooniline limakõrv. 

Need kolm põhjust võivad esineda koos või ükshaaval.     

Täisversioon artiklist ilmus ajakirjas Apteeker (veebruar 2015).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles