Tõsine nakkushaiguse puhang läheneb Eestile

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid on vaktsiinvälditavad.
Leetrid on vaktsiinvälditavad. Foto: Reuters/ScanPix

USAs ja Euroopas möllab suur leetritepuhang, mis nüüdseks on jõudnud Rootsi.

Vaktsineerimata Rootsi patsient nakatus leetritesse reisil Saksamaale, kirjutav Local. Rootsi meditsiiniasutused paluvad inimestel olla tähelepanelikud, kuna tegu on väga nakkava haigusega.

«See oli üsna tõenäoline, et see haigus jõuab siia. Kui te olete vaktsineerimata ja olete Euroopas või USAs suures rahvamassis või peate veetma aega lennujaamades, siis on teil oht nakatuda,» rääkis Västra Götalandi nakkushaigla arst Leif Dotevall. Ta lisas, et epideemia puhkemise tõenäosus Rootsis on suhteliselt väike, kuna vaktsineerituid on palju. «Aga me tahame, et inimesed mõtleksid leetritele ja oma vaktsineeritusele,» rääkis ta. Pärast 1960 aastat sündinud rootslased on üldjuhul vaktsineeritud, pärast 2010 aastat sündinutest on vaktsineeritud 98,5 protsenti. «Aga on vanuserühmi, mis võisid jääda vaktsineerimata. On võimalik, et inimene ei ole sellest teadlik,» rääkis arst. Väiksemagi kahtluse korral soovitas ta pöörduda arstide poole.

Leetrite esimene sümptom on kõrge palavik, tugev köha ja punased silmad. «Gripihooajal on leetrite diagnoosimine raskendatud, sest lööve ilmub alles kaks kuni neli päeva pärast haigestumist,» rääkis Dotevall.

Alates eelmisest aastast on WHO andmetel Euroopa seitsmes riigis diagnoositud 22 000 leetrite haigusjuhtu. Leetrid on üks maailma nakkavamaid haigusi, üle 90 protsendi haigestunuga kokku puutunuid jääb ka ise haigeks, kui neid pole vaktsineeritud. Leetrite põdemine annab eluaegse immuunsuse. Rootsis oli viimane leetrite puhang 1919 aastal, kui sellesse haigestus 43 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles