Laialt levinud rögalahtistid võivad põhjustada tõsist allergiat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Ravimiameti teatel lisatakse laialt levinud rögalahtistite ravimiinfosse tõsiste nahareaktsioonide ja allergia risk.

Euroopa ravimiametite koordineerimisgrupp kiitis heaks Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) soovituse lisada ambroksooli ja broomheksiini sisaldavate ravimite ravimiinfodesse teabe tõsiste nahareaktsioonide ja allergiliste reaktsioonide riski kohta. Neid ravimeid kasutatakse Euroopa Liidus laialdaselt rögalahtistitena.

PRACi soovitus põhineb broomheksiini ja ambroksooli kasutamisel ilmnenud tõsiste allergiliste reaktsioonide ja nahareaktsioonide kohta saadetud kõrvaltoime teatistel. Teatiste hindamise tulemused kinnitasid varem teadaolevat allergiliste reaktsioonide riski ja tuvastasid ka vähese tõsiste nahareaktsioonide riski, sh multiformne erüteem ja Stevensi-Johnsoni sündroom.

Selle tulemusena lisatakse tõsised nahareaktsioonid kõrvaltoimetena nende ravimite ravimiinfodesse. Patsiendid peavad nahareaktsiooni sümptomite ilmnemisel ravi koheselt lõpetama. Tõsiseid allergilisi ja nahareaktsioone esineb nende ravimite kasutamisel harva, nende täpne esinemissagedus on teadmata.

Ambroksool ja broomheksiin kasutamisel rögalahtistina (rögaerituse soodustamiseks hingamisteedest köha korral) kutsuvad harvadel juhtudel esile tõsise allergia ja nahareaktsiooni.

Kui patsiendil tekivad allergilised reaktsioonid või nahareaktsioonid, nagu turse või nahalööve, peab kohe ravi lõpetama ja pöörduma arsti poole. Kes kasutab ambroksooli või broomheksiini ja kellel on täiendavaid küsimusi või muresid ravi suhtes, peaks sellest rääkima oma arsti või apteekriga.

Ambroksooli ja broomheksiini kasutatakse peamiselt suu kaudu rögalahtistitena, et veeldada lima ja muuta see kergemini väljaköhitavaks ägedate või krooniliste kopsu- või hingamisteede haiguste korral.

Eestis on müügiluba järgmistel ambroksooli sisaldavatel käsimüügipreparaatidel:

  • Tabletid: Flavamed (Berlin-Chemie), Pro-Ambrosan (PRO. MED. CS. PRAHA a.s), Ambrolan (G.L. Pharma GmbH), Ambroxol Sandoz (Sandoz d.d.) ja Brontex (ratiopharm)
  • Suukaudne lahus: Flavamed (Berlin-Chemie) ja Brontex
  • Siirup: Lasolvan (Boehringer Ingelheim), Ambroxol Sandoz ja Brontex
  • Pastill: Neo-Bronchol (DIVAPHARMA)
  • Kihisev tablett: Flavamed

Eestis on müügiluba järgmistel broomheksiini sisaldavatel käsimüügipreparaatidel:

  • Bromhexine-Grindeks tablett
  • Siirup (AS Grindeks)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles