Uuring: kui pikk on keskmine peenis

Postimees Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aeg-ajalt püstituval küsimusel on nüüd teaduslik vastus: keskmise suurusega peenis on erektreerunult 13,12 sentimeetrit pikk ning selle ümbermõõt on 11,66 sentimeetrit, selgub uuringust, milles vaadeldi 15 000 mehe andmeid.

Lõtvunud asendis on keskmise peenise pikkus 9,16 sentimeetrit ja ümbermõõt 9,31 sentimeetrit, kirjutab Austraalia uudisteportaal news.au.com.

«Need numbrid peaksid kõnelema sellest, et suurel hulgal meestest on täiesti normaalpikkuses peenis,» ütlevad briti teadlased, kes andmeid uurides oma tulemuseni jõudsid. Katsealuste suguliiget mõõtsid muuseas professionaalid.

Seejärel koondati andmed, et koostada graafik, millega arstid saaksid nõustada patsiente, kellel on «väikese peenise sündroom».

Halvimal juhul võivad mehed saada diagnoosiks keha düsmorfilise häire – tegemist on üsna kurnava psühholoogilise häirega, mis võib viia obsessiivse ja antisotsiaalse käitumiseni, depressioonini ja ka enesetapuni.

Reaalsuses on vaid 2,28 protsendil meeste populatsioonist ebanormaalselt väike peenis, ütleb uuring. Sama protsent käivat ka ebanormaalselt suurte peeniste kohta.

Uuringusse koondati 17-91-aastaste meeste peenisepikkuse andmed – täpsemini andmed, mida on erinevates Euroopa, Aasia, Aafrika riikides ja USAs uuringute tarbeks varem mõõdetud.

Uuringurühm ei leidnud vähimatki tõendusmaterjali, et peenise suurus oleks seotud rassiga, kuigi suurem osa uuringuandmeid oli Euroopa ja Lähis-Ida päritolu. Ehk viimase tõttu ei saa päris kindlaid võrdlusi esitada.

Ka ei leidnud teadlased ühtki veenvat tõendit mehe jalanumbri ja peenisesuuruse vahel.

Samas rõhutasid teadlased, et mehed, kes uuringuandmeteks olid vabatahtlikult nõus laskma oma peenist mõõta, võisid olla enesekindlamad kui keskmine mees, mistõttu ei saa tulemusi laiendada kogu maailma populatsioonile.

Koostatud andmeid võidakse kasutada ka kondoomitööstuse tarbeks, et leida veelgi paremini istuvamaid kondoome.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles