Passiivne suitsetamine raseduse ajal tekitab lapsele nahaprobleeme

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal ei tohiks suitsetada.
Raseduse ajal ei tohiks suitsetada. Foto: Panther Media/Scanpix

Lastel, kelle emad viibisid raseduse ajal pidevalt tubakasuitsuses ruumis, on suurem tõenäosus saada ekseem või mõni muu nahaprobleem.

Lõuna-Koreas asuva Ulsani ülikooli teadlaste uuringu tulemused näitavad, et nendel algkooliõpilastel, kes ema kõhus olles puutusid kokku n-ö kaudse suitsetamisega, esines 50-protsenti suurema tõenäosusega atoopilist dermatiiti ehk kroonilist nahapõletikku, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Lisaks näitasid 7-8-aastastelt lastelt võetud vereproovid, et teatud geenivariandiga (TNF-α ja TLR4 variandid) lastel oli see riskifaktor veel eriti kõrge.

Varem on nende geenivariantide esinemist seostatud astma ja Crohni tõve (TNF-α variant) ja reumatoidartriidi ehk kroonilise hulgiliigesepõletikuga (TLR4 variant).

Selle geenivariandiga inimestel, kel juba on atoopiline dermatiit, võib sigaretisuitsuga kokku puutumine raskendada haiguse kulgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles