Praetud toidu söömine võib lõppeda kurvalt

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prae- või ahjukartulite asemel vali näiteks hautatud porgandid.
Prae- või ahjukartulite asemel vali näiteks hautatud porgandid. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgus, et praetud toidu söömine tõstab südamepuudulikkuse tekkimise riski. 

«Uuring näitab, et südametervise ja teiste krooniliste vaevuste vähendamiseks oleks targem süüa praetud toite harvem ja väiksemates kogustes,» ütles juhtivteadlane Luc Djousse Harvardi meditsiinikoolist, kirjutab newsmax.com.

Lihtsustatult öeldes tähendab südamepuudulikkus, et süda ei suuda pumbata vereringesse nii palju verd, et see kataks organismi vajadusi. Südamepuudulikkuse sümptomid on väsimus ja õhupuudus ning see on 65-aastastel ja vanematel inimestel üks levinumaid põhjuseid, miks vajatakse haiglaravi, kirjutab American Heart Association.

Uuringust selgus, et üks kuni kolm korda nädalas praetud toite söönud meestel oli keskemiselt 18 protsenti suurem risk südamepuudulikkuse tekkeks. Kui praetud toite söödi neli kuni kuus korda nädalas, oli südamepuudulikkuse risk 25 protsenti kõrgem ning seitse ja rohkem korda süües lausa 68 protsenti suurem.

Seega oleks tervislikum süüa praetud toite harvem ja väiksemates kogustes. Tervislikum oleks süüa puu- ja juurvilju, herneid ja täisteratooteid. Djousse ei soovita liialdada ka punase liha ja soola tarbimisega.

Samas ütlevad teadlased, et praetud toitude ja südamepuudulikkuse vahel on küll seos, aga tegu ei ole otseselt põhjus-tagajärje suhtega.

Toitumisspetsialist Samantha Heller ütles, et rasvased toidud suurendavad kalorite tarbimist, mis võib viia rasvumise, kõrge vererõhu, kõrge kolesterooli ja südamehaigusteni. Tema sõnul kipuvad näiteks sageli friikartuleid söövad inimesed toituma ka üldiselt ebatervislikumalt, näiteks sööma suurtes kogustes töödeldud liha ja tarbima vähem köögivilju, herneid ning puuvilju.

Heller lisas, et praetud toite võib süüa aeg-ajalt, kuid kindlasti mitte iga päev ning tema ei soovita tarbida neid isegi mitte igal nädal. Meeste keskmine vanus oli uuringu alguses 66 aastat ning nad täitsid küsitlusi kolme aasta jooksul. 632 mehel tekkis südamepuudulikkus. 

California ülikooli arst Gregg Fonarow ütles, et uuringu tulemused toetasid ka varasemate uuringute tulemusi, milles seostati praetud toitude söömist teist tüüpi diabeedi, rasvumise ja kõrge vererõhuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles