Miks inimesed nuusutavad pärast kohtumisi oma käsi?

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepigistuse tugevuse järgi on aimatud ka inimese iseloomu.
Käepigistuse tugevuse järgi on aimatud ka inimese iseloomu. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on leidnud, et inimesed vahetavad käepigistusega hulga keemilisi signaale, mida teadlased võrdlevad koerte nuuskimise harjumusega, sest nii saavad loomad liigikaaslase kohta infot.

Ajakirjas eLife avaldatud artiklis kirjeldavad Iisraeli Weizmanni teadusinstituudi teadlaste uuringu katses salvestati 280 inimese tervitusi (nii käepigistusega kui ilma selleta) ning vaadati seejärel kui palju katsuvad inimesed pärast seda oma nägu, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Uuringust selgus, et inimesed nuusutavad pidevalt oma käsi – koguni 22 protsendil ajast. Inimesed, kes teistega kätlesid, nuusutasid oma käsi sagedamini kui need, kes ei surunud teistega tervitamisel kätt ning sagedamini nuusutasid inimesed oma käsi siis, kui nad kätlesid samast soost inimestega.

Tõestamaks, et inimesed oma käsi nuusutasid, mitte ei tõstnud lihtsalt näo juurde, paigaldasid teadlased inimeste ninasõõrmetesse õõnessondid, mis mõõtsid õhuvoolu liikumist ning andmed näitasid, et kui inimene tõstis käed nina lähedale kahekordistus ninas sissehingatava õhu vool ehk teisisõnu: inimesed nuuskisid oma käsi.

«Meie katsed tõestavad, et käepigistus on diskreetne viis, kuidas inimesed otsivad sotsiaalseid keemilisi signaale,» ütles uurimisrühma juht professor Noam Sobel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles