Hiired andsid uusi teadmisi soola kasulikkusest

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastupidiselt sellele, mida paljud terviseteadjad siiani on rääkinud, võib uue uuringu järgi olla soolal kehale ka kasulikke efekte. 

Siiani on avaldatud mitmeid uuringuid, millest selgub, et liigne soola söömine võib viia südamehaigusteni. Nüüd avaldati uuring, mille järgi on soola söömisel ka mõned kasulikud efektid, kirjutab Time.

Uuring avaldati originaalis füsioloogiaajakirjas Cell Metabolism Regensburgi Ülikooli professori Jonathan Jantsch'i poolt, kes selgitab, et soola abil kaitseb keha ennast mitmete bakterite eest. Kuigi teadlased rõhutavad, et see uuring on alles varajases faasis, võib siiski sellest juba järeldada, et soolal on võime eemale tõrjuda kehas olevaid mikroobe. Uuringut on siiani läbi viidud nii hiirte kui inimrakkude peal ning on selgunud, et põletikulises piirkonnas tõuseb naatriumi tase ja ilma soolata kipuvad bakterid paremini kasvama ja arenema.

Hiirte peal katsetati nii naatriumirikkaid kui -vaeseid dieete ja selgus, et kõrgem naatriumi tase tõstis ka immuunsüsteemi võimet parandada haavu. Põletik kadus kiiremini nende hiirte kehast, kes sõid rohkem soola. Teadlased spekuleerivad, et mõned naharakud on võimelised transportima naatriumit bakterirohketesse kohtadesse kehas, et seeläbi tekitada barjäär, kust mikroobid läbi ei pääse.

Soola on sajandeid kasutatud ka toidu säilitamiseks, et vältida bakterite paljunemist toidus. Seega arvavad uuringut läbi viinud teadlased, et see võib sarnaselt toimida ka inimkehas. Siiski rõhutavad nad, et soola kasulikkus pole hetkel täielikult tõestatud ja et soolarikas toidulaud ei ole kindlasti soovitatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles