Mitu tassi kohvi päevas on tervislik?

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv aitab hommikul ärgata.
Kohv aitab hommikul ärgata. Foto: Teet Malsroos/ÕL

Fox Newsi videos arutletakse selle üle, kas kohvi tarbimise kohta tehtud uurimistöid tasub uskuda ehk mitu tassi kohvi päevas on ikkagi tervislik juua.

Värske uuringu järgi võib kolm kuni viis tassi kohvi päevas hoida ära tõsiseid haigusi, näiteks multipleksskleroosi või südamehaigusi. 

Samas on kofeiini mõju uurinud erinevad teadlased ning ka nende uurimistööde järeldused on üsna erinevad. Kas viimati korraldatud uurimuse tulemusi tasub uskuda?

Doktor Mark Siegel ütles, et kõneldud uuring on väga laiaulatuslik, sest selles osales üle 25 000 inimese. Tema sõnul on võib olla mitu põhjust, miks just kolm kuni viis tassi kohvi päevas aitab ära hoida südamehaigusi. Üks neist on seos diabeediga, sest arsti sõnul on teada, et kohvi alandab diabeediriski.

Teiseks leiduvad kohvis ühendid, mis aitavad vähendada põletikku. Siegel sõnul võib põletik viia südamehaiguseni, seega on põhjust arvata, et kohv aitab südamehaigusi ennetada.

Arsti sõnul aitab ka teejoomine, kuid mitte seetõttu, et mõlemad sisaldavad kofeiini. Tema sõnul pole sel mõjul pistmist kofeiiniga. Selle asemel tuleks juba südamehaigusi põdevatel inimestel olla kohvi tarbimisel ettevaatlik, sest kofeiin võib tõsta südame löögisagedust. See temaatika vajab arsti sõnul lisauuringuid.

Uuringu tulemustest toodi veel välja, et neli või rohkem tassi kohvi päevas aitab hoida ära multipleksskleroosi. Siegeli sõnul ei ole see kinnitatud.

Kokkuvõtvalt ütleb Siegeli, et kui inimesel ei ole probleeme kõhu või südame löögisagedusega, võib soovi korral juua päevas kolm kuni neli tassi kohvi. Samas soovitab ta terviseprobleemidega kohvisõbral siiski arstiga konsulteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles