Kuidas mõjub alkohol seedimisele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol takistab seedimist.
Alkohol takistab seedimist. Foto: SCANPIX

Alkoholi liigtarvitamine kahjustab söögitoru ning suureneb söögitoruvähi oht, kirjutab toitumisspetsialist Katri Merisalu Rimi terviseblogis.

Alkoholi tarbimine põhjustab igemehaigusi, hambakaariest ja hambakattu, rääkimata halvast hingeõhust. Selle liigtarvitamise korral saab aga kahjustatud söögitoru ning samuti suureneb söögitoruvähi oht.

Liigne alkoholi tarbimine võib põhjustada ka kõhunäärme põletikku ehk pankreatiiti, mille sümptomiteks on kõhunäärme piirkonnas olev valu, mida võib tunda ka seljas, lisaks iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus. Samuti võib esineda ohtlikku vedelikupuudust, sest keha üritab lahti saada mürkidest ja üleliigsetest ensüümidest. Tõsine pankrease kahjustumine ja pankreatiidi põdemine võib lõppeda diabeedi ehk suhkruhaigusega.

Samuti annab alkoholi tarbimine lisatööd nii kõhunäärmele kui maksale. Maks on eluks hädavajalik organ ning just selle tööd mõjutab alkoholi tarbimine kõige rohkem, kuna on peamine elund, mis kehas alkoholi töötleb.

Suure alkoholikoguse korral hävib osa maksarakke ning kuna need ei taastu, tekivad häired kogu seedeelundkonnas. Samuti põhjustab äge alkoholi tarbimine rasvmaksa tekkimist, alkohoolset maksapõletikku ja maksa tsirroosi.

Samuti on teada, et pikemas perspektiivis seostatakse liigset alkoholi tarbimist suurenenud võimalusega haigestuda suu,- keele,- huule-, kurgu-, mao-, pankrease, käärsoole- ja maksavähki.

Loe põhjalikumalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles