Uuringust selgus, miks on suitsetamisest loobumine nii raske

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOK ehk krooniline obstruktiivne kopsuhaigus kimbutab sageli suitsetajaid.
KOK ehk krooniline obstruktiivne kopsuhaigus kimbutab sageli suitsetajaid. Foto: SCANPIX

Wisconsini ülikooli teadlased avastasid oma hiljutises uuringus, miks on suitsetajatel raske sigarettide järele haaramisest loobuda. Selgus, et suitsetamisest loobujatel kaob esiteks võime nautida varem naudingut pakkunud asju.

Uuringus andsid suitsetamisest loobuda üritavad katsealused teada, et kõiksugu naudingud olid muutunud vähem erutavaks. Sellist seisundit nimetatakse anhedooniaks ning seda tundsid suitsetajad esimese suitsuvaba nädala jooksul, vahendab meesteajakiri Men’s Health.

Põhjus, miks toimus nn langus naudingu tundmises seisneb päevapealt nikotiinist võõrutamises. Nikotiin võimendab heaolu tunnet, ütleb uuringu üks autoritest Jessica Cook.

«Nikotiin stimuleerib aju naudingute keskust, mis võimaldab ka teistel sündmustel, asjadel, situatsioonidel igapäevaelus muutuda emotsionaalselt väärtuslikumaks,» ütleb ta.

Kui oled harjunud suitsetama mõne nauditava tegevuse kõrvale või selle ajal, võimendab nikotiin veendumust, et suitetamine teebki selle paremaks. See omakorda muudab loobumise palju keerulisemaks. Uuringus selgus, et inimestel, kellel avaldus sügavam anhedoonia, olid tõenäolisemad langema tagasi suitsetamise lõksu, kuna tundsid suitsuvabal ajal vähem naudinguid.

Hea uudis on aga see, et anhedoonia, mis tekib suitsetamisest on vaid ajutine nähtus ja nikotiini asendusravi võib aidata kriitilist perioodi ületada. «Leidsime, et naudingute tundmise ajutine kadumine igapäevaelu tipphetkedel on täiesti normaalne pärast suitsetamisest loobumist ning võib kesta nädala,» ütles Cook. «Nikotiini asendamine on sel hetkel väga oluline, kui inimene tahab esimesest nädalast kergemini üle saada ja suitsuvaba elu juurde jäädagi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles