Terviseamet: vaktsineerimine rotaviirusnakkuse vastu on alanud väga hästi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates eelmise aasta juulist on rotaviirusnakkuse vastu vaktsineeritud rohkem kui 5000 imikut.

Rotaviirusnakkuse vastane vaktsineerimine lisati uude riiklikusse immuniseerimiskavasse 1. juulist 2014. Poole aasta jooksul vaktsineerisid perearstid ägedat kõhulahtisust ja oksendamist põhjustava rotaviirusnakkuse vastu 5174 last. Möödunud aastal sündis statistikaameti andmetel Eestis kokku 13 700 last.

«Võime öelda, et vaktsineerimine on alanud väga hästi,» ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri.

Mullu väljastati perearstidele 23 310 vaktsiini doosi, tänavu on väljastatud 7 270  doosi. «Kuna tegemist on kolme annusena manustatava vaktsiiniga, siis on ka väljastatud vaktsiinikogused asjakohased, sest perearstidel peab olema alati ka väikene varu,» ütles Saluri.

Rotaviirusnakkuse vastu saab vaktsineerida kuue esimese elukuu jooksul. Lapsi vaktsineeritakse kolmes etapis, 2, 3 ja 4,5 kuu vanuselt. Vaktsiin on suukaudne ning seega on vaktsineerimine väga lihtne.

Rotaviirusnakkuse tekitajaks on rotaviirus, mis säilib hästi väliskeskkonnas ja on väga nakkav. Seetõttu on haigus väga sage ja laialt levinud.

Nakatuda võib kokkupuutel haige inimese rooja ja oksemassidega ning nendega saastunud esemete ja pindadega või viirustega saastunud toidu ja vee söömisel-joomisel.

Haigus algab palaviku, kõhuvalu, oksendamise ja järsku tekkiva vesise kõhulahtisusega. Väikelastel võib kiiresti kujuneda ohtlik vedelikuvaegus, mille tõttu vajavad just väikelapsed tihti haiglaravi.

Rotaviirusevastane vaktsineerimine hoiab ära rotaviirusnakkuse puhanguid väikelaste kollektiivides ja vähendab haiglaravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles