Terve ja haigustest vaba hoiab üksainus mõte

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika teadlased New Yorgist Mount Sinai ja St Luke'i Sinai Roosevelti uurimiskeskusest viisid läbi uuringu, millest selgub, et kui inimene tunnetab oma elus kindlat sihti ja omistab sellele tähenduse, siis on ka tema tervis parem ning infarkti- ja insuldioht vähenevad märgatavalt.

Randy Cohen ja Alan Rozanski ütlesid Baltimore'is toimunud Ameerika südameliidu konverentsil, et elu sihi ja tähenduse olemasolu vähendab infarkti- ja insuldiohtu ning vajadust südame pärgarterite šunteerimisoperatsiooni järele tervelt 19 protsenti, vahendab ERRi teadusportaal.

Selle järelduseni jõudmiseks analüüsisid nad koos kolleegidega kümne varem tehtud uuringu tulemusi, mis hõlmasid kokku enam kui 137 tuhande inimese kohta kogutud andmeid.

Seega – jällegi tõend sellest, et kehaline ja vaimne heaolu on omavahel seotud ning annab  kinnitust levinud arusaamale, et ärevus ja masendus räsivad inimese füüsist.

Kui ka varem oli teada, et optimistlik elutunnetus ja head inimsuhted tõstavad kehalist toonust, siis nüüd selge, et ka mõtestatust ja tähenduslikkust peab inimeste elus üksjagu olema – siis on ka terviski tugev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles