Tallinnas ja Tartus avati uued HIVi kabinetid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovi võtmine HIV-testi tegemiseks.
Vereproovi võtmine HIV-testi tegemiseks. Foto: SCANPIX

Eestis avati kaks uut HIVi nõustamise ja testimise kabinetti, üks Tallinnas ja teine Tartus.

Neist saab tasuta ja anonüümselt nõu HIVi ja teiste seksuaalsel teel levivate infektsioonide kohta ning teha analüüse nii HIVi kui B- ja C-hepatiidi kohta.

Uued kabinetid avati Tallinna kesklinnas, aadressil Mardi 3 ning Tartus samuti kesklinnas, Gildi 8. Tallinnas on nüüd avatud kokku kolm HIVi nõustamis- ja testimiskabinetti ning Tartus kaks. Üle Eesti on selliseid kabinette kokku 13.

Eelmisel aastal külastati Tallinnas HIVi nõustamiskabinette 3182 korral ja tehti 3114 HIVi analüüsi, millest 26 oli positiivsed. Tartus külastas antud teenust 1015 inimest, tehti 1014 HIVi analüüsi ja avastati kolm positiivset juhtu.

2014. aastal avastati Eestis kokku 291 uut HIVi juhtu ning see arv ei ole viimastel aastatel oluliselt langenud. Hinnanguliselt võib meil olla umbes 12 000 nakatunut, kuid 6. märtsi seisuga on diagnoosituid 9057. Paljud HIV-nakkuse kandjad ei tea, et nad on nakatunud, kuna nakatumisest võib kuluda 4-5 aastat ja vahel enamgi ajani, mil inimese tervis hakkab halvenema.

HIVi testi peaksid tegema kõik, kes on olnud juhuvahekorras ilma kondoomi kasutamata või kes on kasutanud teiste süstlaid või nõelu või on olnud vahekorras inimesega, kes on teiste süstlaid või nõelu kasutanud. Samuti peaksid end testima inimesed, kel on tööd tehes või õnnetusolukorras tulnud kokku puutuda teise inimese verega.

Uutes kabinettides osutab teenust Quattromed HTI Laborid. Tallinnas, Mardi 3 asuv kabinet on avatud tööpäevadel kella 9-14 ning Tartu kabinet (Gildi 8) samuti igal tööpäeval kella 10-13. Tallinnas on lisaks võimalik end testida Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliinikus (Paldiski mnt 62) või Quattromed HTI Laborid laboris (Väike-Paala 1). Tartu teine HIVi testimis- ja nõustamiskabinet asub Tartu Ülikooli Kliinikumis (Riia mnt 167).

Kabinetid on avatud kõigile alates 16. eluaastast ja sõltumata ravikindlustuse olemasolust. Nõustamiseks ja testimiseks ei ole vajalik eelnev registreerimine.

Lisaks anonüümsetele kabinettidele saab HIVi testi teha kõikides tervishoiuasutustes pere- või eriarsti (näiteks günekoloogi või naha-suguhaiguste arsti juures) ja noorte nõustamiskeskustes.

Kõik HIVi testimiskohad leiab siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles