Seadus käsib purjus inimese alkoholita jätta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mullu avalikus kohas alkoholi joomise lubamise üle vaieldes jäi enamikul märkamata pisikene seadusemuudatus, mis keelab joobetunnustega inimesele napsi müümise. Tüütu norimisena näiv muudatus võib tegelikult päästa nii mõnegi inimelu.

Kui üldiselt eeldatakse, et inimene teab ja saab aru, mida ta teeb, siis vägijooki pruukides saabub ühel hetkel piir, kus alkoholi mõjul väheneb enesekontroll oluliselt ja inimene ise ei taju enam ümbritsevat ega oma seisundit adekvaatselt. Sealhulgas ei pruugi ta mõista, et ta joove on juba selline, et enda ohutuse ja tervena kojujõudmise huvides oleks mõistlik mitte enam edasi juua.

«Seepärast ongi seadusega alkoholimüüjatele pandud kohustus oma klientide ohutuse kaitseks mitte müüa alkoholi edasi neile, kes väliste tunnuste alusel on juba joobes ja pole ise enam päris adekvaatsed otsuseid vastu võtma. Ehk alkoholimüüjal ei ole vaid õigus alkoholi müüa, vaid ka vastutus oma kliendi ees ja kohustus juba joobes inimesele müük lõpetada,» selgitas Tervise Arengu Instituudi juht Maris Jesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles