Pooliku südamega sündinud last ähvardab äkksurm

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. augustil ei sündinud Rakvere haigla sünnitusosakonnas ühtegi last. Foto on illustratiivne.
20. augustil ei sündinud Rakvere haigla sünnitusosakonnas ühtegi last. Foto on illustratiivne. Foto: aplus.com

Texase lapsevanematel tuli 20. rasedusnädalal seista silmitsi hirmutava tõsiasjaga - nende sündimata pojal diagnoositi haruldane nn pooliku südame sündroom.

Kui Jenny Rodgers kohtus günekoloogiga 20. rasedusnädalal, lootis ta kuulda tavapäraseid uudiseid, kuid sai oma abikaasaga hoopis šoki osaliseks – ultraheli näitas, et poja südame vasak pool ei ole täies ulatuses välja arenenud, vahendab Fox News.

Noorte vanemate sündimata pojal Aidenil diagnoositi hüpoplastika sündroom vasakus südame pooles (HLHS). Tegemist on väga ohtliku arenguprobleemiga, mis puudutab statistiliselt üht vastsündinut 6000-st.

Tavaliselt peaks südame vasak pool võimaldama hapnikuga rikastatud vere pumpamist kogu kehasse, kuid HLHS-i patsientide südamed pole selleks võimelised. Sellistel lastel võivad tekkida verevarustuse probleemid.

«Oleme õnnelikud, et see on vähemalt nüüdseks diagnoositud, sest paljud lapsed lähevad koos emadega koju ja alles mõne päeva möödudes hakkavad ilmnema probleemid. Mõnel juhul võivad need lõppeda väga halvasti – on juhtumeid sellest, et lapsed tõmbuvad siniseks, esineb probleeme toitmisel või  koguni südame äkkseiskumisi.

«Lapsele, kel on HLHS, kuid mida pole veel diagnoositud, oleks parim lahendus sündida suures haiglas või meditsiinikeskuses, mis on võimeline sünnitusel ilmnevate probleemidega koheselt ka tegelema,» ütles Texase lastehaigla juht Nancy Ayers.

Mõnel juhul annab alaarenenud süda endast märku kohe sünnitusel. Kuni sünnituseni hingab lapse eest ema, kuid kui laps esimest korda iseseisvalt hingab, jookseb tema kopsudesse veri, mis peaks hapnikuga rikastuma, et siis vasaku südame kaudu kogu ülejäänud kehasse kanduda. Kui vasak südamepool on alaarenenud, tekivad seal takistused. Kui abi ei saa kiiremas korras pakkuda, võib arengupeetuse tulemuseks olla ajukahjustus või mõne organi töö seiskumine.

Õnneks on mõningatel juhtudel võimalik probleemi lahendada lõikusega. Nii sai ka Aideni puhul lahenduseks operatsioon.

Aidenit ootab pärast teist eluaastat ees ka järgmine operatsioon, millega tehakse täiendavad lõikused, millega tema organism selles eluetapis paremini toime tuleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles