Uuring: kanepisuitsetajad riskivad mälukaotusega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varasema uuringu kohaselt on kanepi igapäevasel suitsetamisel lühiajalisele mälule oma mõju. Sama uuringu järgi võib ka pisteline kanepi suitsetamine tekitada muutusi ajus või koguni ajukahjustust põhjustada.

Uue uuringu järgi selgub, et teismelised, kes suitsetavad kanepit regulaarselt ning siis sellest harjumusest paari aastase suitsetamise järel loobuvad, võivad seista silmitsi pikaajalise mälu kaotusega, vahendab Fox News.

Eile teadusajakirjas Hippocampus avaldatud uurimuses analüüsiti 97 katsealust, kellest mõnedel oli kanepisuitsetamisega ajaloos pikemad kokkupuuted ning teised, kes polnud narkootilist taime kunagi pruukinud.

Selgus, et nende seas, kes kanepit minevikus suitsetasid ning katse hetkeks paar aastat sellest hoidunud olid, ei saanud pikaajalist mälu testivate küsimustega hakkama nii hästi, kui mittesuitsetajad.

Endised suitsetajad olid kanepit pruukinud vähemalt kolm aastat ning rohkem kui 80 protsenti neist tegid seda igapäevaselt, kommenteeris uuringu üks läbiviijatest Matthew J. Smith.

Teadlaste sõnul on kanepis sisalduv THC see, mis ajuosades pöördumatuid kahjutusi põhjustab ning mis omakorda ka pikaajalise mälu kvaliteeti mõjutavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles