Suitsetamine kahjustab nii meeste, naiste kui ka nende laste viljakust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahest erinevast uuringust on selgunud, et suitsetamine mõjub halvasti nii mehe, naise kui ka tulevase lapse viljakusele.

Üks uuring näitas, et raseduse ajal suitsetamine võib põhjustada veel sündimata lapse tulevast viljatust, kirjutab NewScientist.com.

Uuringu raames testiti 37 kuni 68 päeva vanuseid lootemunasid, mis pärinesid katkestatud rasedustest. Tulemuste põhjal oli nende naiste loodetel, kes last oodates olid suitsetanud, sugurakkude arv 55 protsenti vähenenud.

Uuringu üks läbiviijatest, Claus Andersen Kopenhaageni ülikooli haiglast Taanis, peab üllatavaks, et suitsetamine raseduse algstaadiumis sugurakkudele niivõrd laastavalt mõjub.

Autorid pole kindlad, kas sugurakkude vähenemine on püsiv. Seega jääb õhku küsimus, kas rasedusaegne suitsetamine võib mõjutada lapse viljakust tulevikus.

Teise uuringu andmeil, mis viidi läbi Saarlandi ülikoolis Saksamaal, on suitsetavatel meestel munandites vähem valke, mis on vajalikud sperma tootmiseks. Lisaks oli neil kõrgenenud oksüdatiivne stress - keemiline tasakaalutus, mis teadaolevalt kahjustab sperma DNAd.

Sperma väljaarenemine võib võtta kuid, enne kui see munandites säilitatakse. Seetõttu peaksid mehed, kes mõtlevad järeltulijate saamisele, loobuma suitsetamisest tükk aega enne seda, kui hakkavad lapsi tegema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles