11 müüti suguhaiguste kohta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoom on kõige kindlam vahend suguhaiguste ennetamiseks.
Kondoom on kõige kindlam vahend suguhaiguste ennetamiseks. Foto: SCANPIX

Kuigi seksuaalkasvatusele pööratakse järjest enam tähelepanu, väidetakse jätkuvalt, et alla 25-aastased noored on suguhaigustesse nakatumisel jätkuvalt kõige suurem riskirühm.

Independenti sõnul see päris siiski nii ei ole. Muuhulgas toob väljaanne välja üksteist enimlevinud müüti suguhaiguste kohta.

1. müüt: suguhaigused ohustavad ainult neid, kellel on palju seksuaalpartnereid

Suguhaigustesse nakatumisel ei ole oluline, kui aktiivne on inimese suguelu. Ennekõike ohustavad need haigused kõiki, kes harrastavad ilma kaitsevahendita – kondoomita – seksi ja armastavad jagada oma seksilelusid.

Vastupidiselt levinud arusaamale, et suguhaiguseid diagnoositakse enim noorte hulgas, on täheldatud nende kasvu hoopis üle 45-aastaste hulgas.

2. müüt: kui inimesel on suguhaigus, saab ta sellest kohe aru

Võiks ju arvata, et suguhaigusse nakatumist märkab inimene kohe, samas siiski see nii ei ole. Paljud seostavad suguhaigusi selliste silmnähtavate sümptomitega nagu klombid, muhud, lööve või ebameeldivad eritised.

Sageli pole aga suguhaigustel mitte mingisuguseid sümptomeid või need ilmnevad alles mitme nädala või kuu möödudes pärast nakatumist ning inimene ei pruugi sellest enne teada saada, kui ta alles testi tegema läheb. Seetõttu tasub alati pärast kaitsmata vahekorda kontrollis käia või siis lihtsalt kasutada selle vältimiseks kondoomi.

3. müüt: suguhaiguste pärast ei tasu muret tunda, kuna nende ravi on tänapäeval väga tõhus

Kuigi suguhaiguste ravi on väga tõhus, on siiski alati parem vältida neisse nakatumist. Kuigi selliseid viirushaigusi nagu genitaalherpest või HIV-d saab ravimitega kontrolli all hoida, jäävad viiruskandjad inimese kehasse ikkagi edasi. Lisaks on hiljutised uuringud välja toonud, et mõned suguhaigused, näiteks gonorröa, ei allu enam antibiootikumide ravile.

4. müüt: suguhaigustesse on võimalik nakatuda tualetis käies

Väga pikalt on levinud müüt nagu oleks võimalik suguhaigusi saada tualetis käies. Siin väärib ülekordamist, et suguhaigustesse nakatutakse ikkagi kaitsmata vaginaal-, anaal- või oraalseksi kaudu, genitaalide kokkupuutel või seksilelude jagamise kaudu.

Küll võivad näiteks kubemetäid levida ka nahk-naha kokkupuutel või riiete, rätikute ja voodiriiete jagamise kaudu.

5. müüt: suu kaudu manustatavad rasestumisvastased vahendid aitavad vältida suguhaigustesse nakatumist

Suu kaudu manustatavad rasestumisvastased vahendid – pillid – on tõhusad üksnes raseduse ära hoidmiseks, nad ei aita suguhaigustesse nakatumist vältida. Meeste ja naiste kondoomid ning oraalseksi kaitsevahendid on ainukesed vahendid, mis aitavad suguhaigusi vältida.

6. müüt: suguhaigust ei saa oraalseksi käigus

Kuigi suguhaigustesse nakatumise oht on oraalseksi käigus madalam kui vaginaal- või anaalseksi puhul, on see siiski olemas. Mõned neist levivad oraalseksi puhul isegi kergemini – näiteks genitaalherpes, gonorröa ja süüfilis. Parim viis end oraalseksi käigus suguhaiguste eest kaitsta, on kasutada meeste, naiste kondoomi või oraalseksi kaitsevahendeid.

7. müüt: suguhaiguste kontroll tekitab palju valu

Sagedane hirm, mis suguhaiguste kontrollis käimisega inimestele seostub – arvatakse, et see on väga valulik protseduur. Tegelikult on see nii naistele kui meestele väga lihtne ja kiire protseduur, mis ennekõike väljendub uriiniproovi andmises.

Aeg-ajalt võib sellega kaasneda ka läbivaatus, vereproovi andmine või tampooniga genitaalpiirkonnast proovi võtmine. Kedagi ei hakata millegagi torkima, pigem võib see lihtsalt kerget ebamugavust tekitada. Lisaks on arstide jaoks suguhaiguste kontrollis käimine pigem märk vastutustundlikust seksuaalkäitumisest, kui millestki muust.

8. müüt: suguhaiguste testide ja ravi eest tuleb maksta

Valdavas osas on kõik suguhaigustega seotud testid ja ravi tervisekindlustuse poolt kaetud.

9. müüt: ainult geid ja narkootikumide tarbijad nakatuvad HIV-i

HIV viirusesse nakatutakse mitmel viisil, sealhulgas läbi suguühte. Siin ei ole vahet ei partneri seksuaalsel orientatsioonil, sool või mitu seksuaalpartnerit tal olnud on. HIV ohustab igat inimest, kes harrastab seksi.

10. müüt: suguhaigusi ei pea ravima

On väga ebatõenäoline, et inimene saab terveks ilma suguhaigust ravimata. Igasuguse raviga viivitamine võib ainult olukorda hullemaks teha ning põhjustada pikemaajalisi terviseprobleeme. Isegi kui haiguse sümptomid otseselt puuduvad, kaasneb sellega ka oht oma partnerit või partnereid nakatada.

11. müüt: see, kellel on mõni suguhaigus olnud, ei saa sellesse uuesti nakatuda

Sama suguhaigust võib inimene korduvalt põdeda. Esmakordne nakatumine ei tähenda, et rohkem seda juhtuda ei võiks. Selliste haiguste nagu genitaalherpes ja HIV viirused jäävad kehasse edasi, kuigi neid võib saada kontrolli alla läbi tõhusa ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles