Jahmatav leid: veeautomaadi vesi sisaldab ootamatult palju baktereid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeautomaat.
Veeautomaat. Foto: ARNO SAAR

Kuigi veeautomaatide mahuteid vahetatakse sageli, vajaks väga sagedast puhastamist ka veeautomaat ise, sest selle torud on suurpärane bakterite paljunemise koht.

Keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja Rene Reisner ja keskkonnauuringute keskuse ekspert Mailis Laht testisid ETV meelelahutussaate «Ringvaate» tarvis erinevate vete puhtust, vahendab ERRi uudisteportaal.

Vaadati, millised bakterid vohavad kraani- ja basseinivees, veeautomaadi-, raba-, kraavi- ja veepuhasti väljalaskevees ning milline neist kõlbab joogiks, milline mitte.

Veeautomaadist võetud vees sisaldus üllatuslikult palju baktereid, sest see oli hooldamata.

«See tuleb sellest, et kõik elusorganismid ja mikroorganismid hakkavad paratamatult õhuga kokkupuutudes elama. Kui on õhk ja vesi koos, siis paratamatult hakkab see elu kihama,» selgitas Reisner, miks veeautomaadi veeproovid näitasid bakteritest vohavaid tulemusi.

Mailis Laht lisas, et palju parem oleks juua kraanivett. «Kraanist tuleb võtta, mitte automaadist. Seisev vesi, millel vool puudub, tahes-tahtmata pole nii puhas,» ütleb Laht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles