Eesti kardioloogid osalevad paljutõotavas kolesterooliravimi uuringus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa. Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeval USAs lõppenud peamisel USA kardioloogide sündmusel, American College of Cardiology (ACC) kongressil oli peamiseks uudiseks uus inhibiitor kolesterooli alandamiseks. Ka Eesti arstid osalevad selle ravimi uuringus.

Nädala lõpuni Ameerikas San Diegos viibiva professori Margus Viigimaa sõnul oli kongressi peamine uudis see, et uued ravimid, PCSK9 inhibiitorid, vähendavad poole võrra südameinfarkti ja ajuinsuldi riski, kirjutab Meditsiiniuudised.

«Esmakordselt on võimalik saavutada püsivalt LDL-kolesterooli tase alla 1 mmol/l, millega kaasneb suurim kardiovaskulaarse riski langus, mis kunagi ravimitega on saavutatud,» tähendas ta. «Jätkuvad pikaajalised uuringud nende ravimitega, mis toimuvad ka Eestis. Lõplikke tulemusi on oodata 2017. aastal.»

Meditsiiniuudised uuris, mida need paljutõotavad  inhibiitorid endast kujutavad. Harvard Health Publicationsi peatoimetaja Gregory Curfman on selgitanud, et PCSK9 inhibiitorid on antikehad, mille eesmärgiks on desaktiveerida teatud valk maksas. 

Selle valgu desaktiveerimisel väheneb oluliselt veres ringleva kahjuliku LDL-kolesterooli kogus. Madalam LDL-kolesterooli tase parandab arterite tervist ning vähendab südamerabandusi, insulte ja teisi kolesteroolist ummistunud arteritega seotud probleeme.

Ehkki alates 1980ndate aastate lõpust on tähtsaimateks kolesteroolitaset alandavateks ravimiteks olnud statiinid, ei alanda nad ligikaudu ühel inimesel viiest kolesteroolitaset piisavalt. 

Teise ravimi lisamisest, mis alandab kolesteroolitaset teistsuguse mehhanismi abil, pole samuti alati kasu. Ning mõned inimesed ei saa kasutada statiini näiteks selliste kõrvalmõjude pärast nagu lihasvalu, maksakahjustus või diabeedi väljakujunemine.

Kolme PCSK9 inhibiitoritega seni läbi viidud kliinilise uuringu tulemused annavad aga lootust, et käeulatuses võib olla senisest parem kolesteroolitaset alandav ravim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles