Perearst: kopsupõletik võib kahjustada teiste organite tööd

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Perearstide seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul tekib rakkudes kopsupõletiku tagajärjel hapnikupuudus ja nii võib saada häiritud ka teiste elutähtsate organite talitlus.

Eriti tugevalt väljendub see siis, kui inimesel on lisaks kopsupõletikule mõni krooniline haigus. Ingerainen tõdes, et krooniliste haiguste foonil võivad kõik ägedad haigused kulgeda palju raskemalt ja seetõttu soovitavadki arstid riskirühmadesse kuuluvatel inimestel, eriti aga üle 65-aastastel kroonilistel haigetel, kel ka vanuse tõttu on keha vastupanuvõime nõrgem, end gripi vastu vaktsineerida.

Kroonilistest haigustest üks ohtlikumaid on tohtri sõnul diabeet. «Kui veresuhkur on kõrge, on veresoontes kogu aeg väike põletik ja selle pärast veresuhkur tulebki normi viia – siis see põletikuline reaktsioon ei ole nii intensiivne.»

Ingerainen lisas, et kui diabeedi korral on juba niigi häiritud energia-ainevahetus, siis lisanduva kopsupõletiku ja sellest tingitud hapnikuvaeguse tõttu jäävad rakud juba päris suurde nälga. «Et oma funktsiooni täiel määral täita, tahab rakk saada teatud aineid. Kui need ained temani ei jõua, siis ta ei saa seda ülesannet täita, tekib defitsit ja see rakk võib lõpuks täiesti hukkuda,» selgitas arst. 

Nii mõjutavad häiritud ainevahetusprotsessid kokkuvõttes kogu organismi. Kõige haavatavamad on Ingeraineni sõnul seejuures närvisüsteemi rakud. 

Kui diabeet ise kahjustab neere seeläbi, et haigus kahjustab veresooni, mida on neerudes palju, siis lisandunud kopsupõletiku korral võib neerukahjustus olla veel ulatuslikum. See on aga ohtlik seetõttu, et neerud väljutavad organismist ainevahetuse jääkaineid. Kui neerud ütlevad üles, kuhjuvad mürgid kehasse.

Kui suur on krooniliste haigustega koormatud organismi puhul kopsupõletikust paranemise lootus, on Ingeraineni sõnul üldistades võimatu öelda, sest see sõltub paljudest asjaoludest: kui ulatuslik on kopsupõletik ja mis on selle tekitaja, st kui hästi haigustekitaja ise ravile allub. 

«Kopsupõletiku tekitajateks võivad laias laastus olla viirused, bakterid ja seened. Reeglina algab see viirusest ja siis tüsistub põletikuga,» märkis ta, lisades, et kaasuvate haiguste tõttu on paranemine kindlasti keerulisem. 

Üldiselt on kopsupõletiku puhul tohtri sõnul oluline, kui ulatuslik see haigus on – kui suur osa kopsudest on põletikust haaratud. «Et kui mõelda, et kopse on vaja inimesel selleks, et toimuks hapniku ja süsihappegaasi eraldamine, siis kui palju kopsukude on võimeline vastu võtma hapnikku ja ära andma, et see gaasivahetus üldse toimuda saaks.»

«Kui kopsu ehitust ette kujutada, siis kõigepealt on hingamisteed, mis lähevad aina väiksemaks ja väiksemaks, ja lõppeb see siis alveooliga, kus siis otseselt toimub gaasivahetus. Kopsupõletik tähendabki seda, et põletik on selles alveooli osas ja see koht, mis on põletikust haaratud, ei saa oma normaalset kopsufunktsiooni täita,» selgitas Ingerainen. 

Kuid õnneks on inimesele antud kaks kopsu. «Ja on antud suure tagavaraga – isegi olümpiavõistlustel annab ühe kopsuga võistelda. Aga kui see kopsupõletik on juba väga väga ulatuslik, siis hakkab kannatama kopsu põhifunktsioon. Selle pärast on oluline alati välja uurida, kui ulatuslik see protsess on,» lisas arst. 

Kahepoolne kopsupõletik tähendab tema sõnul seda, et põletik on mõlemas kopsus, ent ei pruugi tähendada, et haigusest on haaratud kogu kopsud. «Kopsud jaotatakse segmentideks ja siis saab rääkida sellest, mitu nendest on omakorda haaratud.»

Arst rääkis, et vahel võib kopsupõletikuga võitlevas organismis tekkida ka väga äge immuunsüsteemi reaktsioon, mis kokkuvõttes mitte ei kaitse põletiku eest, vaid kahjustab organismi omalt poolt lisaks. See on võrreldav allergilise reaktsiooniga, mille puhul kehal ei olegi vaja otseselt millegi vastu võidelda. Immuunvastuse tulemusena võib aga tekkida turse ja isegi anafülaktiline šokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles