Kõige saastunum ese sinu köögis

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi kodust saab alguse ainult 9 protsenti toidust põhjustatud registreeritud haiguspuhangutest, on teadlased seisukohal, et see näitaja on tegelikkuses palju suurem. Uuringute järgi on peasüüdlaseks seejuures köögirätik.

Ajakirjas Food Protection Trends hiljuti avaldatud uuring põhineb Kansase osariigi ülikooli mitme teaduskonna ja üliõpilaste tehtud uurimustööl, kirjutab kliinik.ee.

Uuringu juht Jeannie Sneed, kes on ühtlasi ka Kansase osariigi toiduohutuse peaspetsialist, tõi välja mitmeid ainulaadseid tähelepanekuid ja vajakajäämisi selle kohta, kuidas inimesed köögis käituvad.

«Esiteks ilmnes, et uuringus osalejad kasutasid köögirätikuid ja majapidamispaberit sageli ja mitte alati kuivatamiseks,» märkis Sneed. «Selgus, et kõigist pindadest, millelt võeti proovid, olid köögirätikud kõige saastunumad.»

Videojälgimise tulemusena selgus, et paljud uuringus osalejad katsusid köögirätikut enne kätepesu või siis pärast kätepesu, kuid ei olnud käsi korralikult pesnud. Isegi pärast põhjalikku kätepesu kasutasid nad saastunud rätikut uuesti, kandes haigusetekitajad taas kätele. 

Muud uuringud näitavad, et Salmonella bakter, mida leidub sageli toores lihas ja linnulihatoodetes, paljuneb käterätikutel üleöö, isegi kui need on kraanikausis puhtaks pestud ja ära loputatud. Seepärast soovitab Sneed toiduvalmistamise juures kasutatud käterätikud pessu panna või eelistada ühekordselt kasutatavat majapidamispaberit. 

Teise tähelepanekuna toodi uuringus välja, et toiduvalmistamise ajal kasutati mobiiltelefoni ja pärast seda ei pööratud puhtuse säilitamisele piisavalt tähelepanu. 

Lisaks tugevasti saastunud köögirätikutele olid umbes 82 protsendil juhtudel lihast pärinevate haigustekitajatega saastunud ka kraanikausi, külmkapi, praeahju ja prügikastikapi käepidemed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles