Mis aitab suurendada naiste seksiisu?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt tagab pikem ööuni naistele suurema seksiisu ja rahuldavama voodielu – iga lisatund und suurendas naise tõenäosust järgmisel päeval oma partneriga seksida 14 protsendi võrra. 

«Meie uuring näitas, et hea uni on naise puhul oluline tervisliku seksuaaliha ja erutuse tekkeks isegi siis, kui ta on nii psühhiaatriliselt kui meditsiiniliselt täiesti terve,» ütles uuringu autor, Michigani ülikooli une- ja tsirkadiaanrütmide uurimislabori teadlane David Kalmbach Web MD'le.  

Kambach ja tema kolleegid võtsid vaatluse alla 171 ülikooliealist naist, kes pidid pidama päevikut oma une kohta 14 järjestikuse päeva jooksul. Samuti pidid nad teatama oma seksuaalse aktiivsuse kohta. Nii selgus, et pikem uni oli seotud suurema seksuaaltungiga järgmisel päeval. 

Naised, kes magasid kauem, erutusid enda hinnangul rohkem kui lühema ööunega naised. Keskmiselt kestis uuringus osalenute ööuni seitse tundi ja 22 minutit. 

Teised uuringud on Kalmbachi sõnul näidanud, et lühem uni ja kehv unekvaliteet toovad naiste puhul kaasa kehvema seksuaalreaktsiooni. 

Samas ei ole teadlase sõnul teada, kuidas unepuudus seksuaaltungi täpselt mõjutada võib. Kuid kindel saab olla selles, et see ei tulene  näiteks tujumuutustest, kuna kõnealune uuring hindas muu hulgas ka naiste depressiooni ja ärevuse taset. 

«Mõned varasemad uuringud on viidanud võimalusele, et kuna uni võib mõjutada hormoonide taset, võib see omakorda põhjustada muutusi ihas ja erutuses,» märkis ta. 

Kalmbach lisas, et igal juhul on tervislik ööuni oluline, sest aitab parandada tuju ja keskendumisvõimet, üldist tervislikku seisundit ning annab energiat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles