Eesti inimesed lähevad üha uudishimulikumaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis riigiportaali kodulehelt eesti.ee
Kuvatõmmis riigiportaali kodulehelt eesti.ee Foto: eesti.ee

Riigiportaalis eesti.ee pakutav võimalus tutvuda arsti väljastatud ravimiretseptidega ning ravimitele tehtud kulutustega pakub inimestele ühe rohkem huvi.

Huvi oma retseptide vaatamise vastu kasvab stabiilselt. Kui detsembri alguses vaatas oma retsepte portaali kaudu keskmiselt 15 000 kasutajat kuus, siis veebruari alguseks oli külastuste keskmine arv ühes kalendrikuus ületanud 17 000 piiri.  

Haigekassa sõnul näitab retseptivaate kasutajate arvu stabiilne kasv, et inimesed peavad sellist võimalust oluliseks. Retseptide info pakub inimestele võimaluse olla ravimite ostmisel teadlikum ja teha apteegis mõistlikke valikuid.

Retseptiravimite info riigiportaalis eesti.ee võimaldab igaühel saada kiire ülevaade välja kirjutatud ravimitest alates aastast 2010, ning vaadata retseptide detailinfot – millistele ravimitele on arst retsepti väljastanud, kas ja kui kaua retsept kehtib, kas retsept on koostatud toimeainepõhiselt või on väljastatud kindla kaubamärgiga ravimile. Toimeainepõhise retsepti puhul on apteekritel kohustus pakkuda patsiendile esmalt soodsaim ent sama toimeainega ravim. Juhul, kui patsient on valinud kallima ravimi, näeb portaalist ka apteekri märget selle kohta, mis põhjusel kallim ravim on ostetud. 

Ka on välja ostetud retseptiravimite vaates võimalik näha, kas ja kui palju ületas ostetud ravimi hind kehtestatud piirhinda ning kui palju oleks patsient saanud säästa valides apteegis soodsama hinnaklassiga ent sama toimeainega ravimi. Haigekassa hüvitab ravimite maksumuse kuni piirhinnani ning valides apteegis piirhinnast kallima ravimi, maksab ülejäänud osa patsient. Kui riigiportaali retseptivaatest selgub, et ostetud ravim ületas haigekassa kehtestatud piirhinda, tasub edaspidi arstilt paluda toimeainepõhise ravimiretsepti kirjutamist ning ravimi ostul tuleb veenduda, et apteeker pakuks ka soodsamaid alternatiive. Nii on võimalik teadlikke valikuid tehes vähem kulutada ravimitele.

Enda retseptide vaatamiseks tuleb portaali sisse logida ID-kaardi, mobiili-ID või pangalingi kaudu.

Haigekassa soovitab küsida arstilt arstilt toimeainepõhist retsepti ja apteekrilt soodsaima maksumusega ravimit ning vaadata riigiportaalist eesti.ee oma retsepte ja ülevaadet tehtud ravimikulutustest.

Lisainfot ja näiteid ravimite hinnaerinevustest leiab haigekassa koduleheküljelt haigekassa.ee/toimib. Retsepte saab vaadata riigiportaalis eesti.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles