Ameerika ametnikud tegid paleotoitumisele vihje

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerikas väljastati uus toitumisjuhend, mis läheb kaugele sellest, mida klassikaliselt peetakse paleodieediks. Sellega võib pidada paljukiidetud paleodieeti pigem äärmuseks, mida USA oma kodanikele ei soovita.

Statistika räägib hirmutavat juttu. Rohkem kui kolmandik USA täiskasvanutest – ligemale 80 miljonit inimest – on ülekaalulised, vahendab Business Insider.

Ameeriklaste talje ümbermõõt paistab aina kasvavat, ühes sellega ka kroonilised haigused nagu teise astme diabeet ja südame ning veresoonkonna haigused.

Ehk on võimalik, et teekond kaalu alandamiseks ja parema elukvaliteedi saamiseks peitub hoopis minevikus – meie esivanemates. Et kui süüa nagu kütt-korilane, teravilju vältida, valkude hankimisel eelistada piimatooteid ning teisi tänapäeva moodsa põllumajanduse imesid, süüa vaid tärklisevaeseid juurvilju ning tervislikke rasvu nagu kookosõli – teisisõnu viljeleda paleo dieeti – on see ka tervislik?

Täpselt nii paleodieedi kaitsjad ülevad. USA valitsuse terviseeksperdid aga näivad selles küsimuses teist teed minema. Viimased toitumisalased juhised, mis USA valitsuse põllumajanduse osakonnast tulid, suunavad ameeriklasi sööma rohkem teravilju ja tarbima piimatooteid suisa igapäevaselt ning vältima kõrge rasvasisaldusega toite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles