Soome kaotab SOS-pillidelt vanusepiirangu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Kui siiani müüsid Soome apteegid raseduse katkestamise tablette ilma retseptita vaid üle 15aastastele naistele, siis peatselt saab osta neid preparaate sõltumata naise vanusest.

Preparaate kasutatakse soovimatust rasedusest hoidumiseks pärast kaitsmata vahekorda või siis, kui kaitsevahendid on alt vedanud, vahendab meditsiiniuudiste portaal Mu.ee väljaannet Mediuutiset. Soomes on alates 2002. aastast müüdud levonorgestreeli sisaldavat preparaati.

Selle aasta jaanuaris sai ELi sisese käsimüügiõiguse ka toimeaine ulipristaal. Soome ravimiameti Fimea kinnitusel on raseduse katkestamise tabletid seda tõhusamad, mida kiiremini neid pärast vahekorda kasutatakse.

«Seega vähendab nende preparaatide parem kättesaadavus alla 15aastaste soovimatute raseduste riski ja sünnitusjärgseid riske,» ütlesid ametnikud.

Preparaatide kõrvaltoimed on Fimea kinnitusel üldiselt kerged ja nende turvalisusprofiil on soodne sõltumata naise vanusest. «Fimea eesmärk on soodustada teismeliste raseduste vähenemist.»

Raseduse katkestamise preparaadid jäävad siiski lisanõustamist eeldatavateks käsimüügiravimiteks. See tähendab, et müügiloa eelduseks on apteegis antav lisanõustamine vastavalt tootja infomaterjalidele.

«Tuleb siiski arvestada, et tegemist on juhuslikuks kasutamiseks mõeldud «tagavaravõimalusega» ja sellega ei saa asendada tavapärast raseduse ennetamist üheski vanuserühmas. Noored, kes seda preparaati ostavad, suunatakse apteegist arsti vastuvõtule, kus neid nõustatakse rasedusest hoidumise suhtes.

Uue süsteemi järgi saab apteegist preparaate osta alates sellest, kui müügiloa hoidja on edastanud apteegile infomaterjalid noorte lisanõustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles