Kuulo Kutsar: lihasööjabakter on ohtlik nõrgenenud organismile

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulo Kutsar
Kuulo Kutsar Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar selgitas, millal muutub lihasööjabakter eluohtlikuks ning millised on õigeaegse diagnoosi ja ravi puhul patsiendi väljavaated.

Streptococcus pyogenes on streptokokk, mis toodab kahte tugevatoimelist toksiini, selgitas Kutsar Postimehele. «See bakter võib iseenesest olla ka terve inimese organismis, paikneda nahal või neelus, aga midagi halba ta sel juhul ei pruugi teha. Nahavigastuse korral võib ta aga sattuda haava ning kui ta leiab endale sobiva keskkonna – madala vastupanuvõimega inimese organismi näol – võib välja kujuneda põletik ja nakkusprotsess,» täpsustas Kutsar.

Bakteri jaoks soodsad tegurid on inimese organismi immuunpuudulikkus, diabeet aga ka narkomaania ja alkoholism. «Kui bakter leiab soodsa pinna organismis paljunemiseks, levib ja satub suhteliselt kiiresti verre, kujuneb veremürgistus ning kui see on juba veres olemas, võib ta kahjustada praktiliselt kõiki elundeid, aga eeskätt neerusid ja maksa,» märkis Kutsar.

Lisaks tekib sellises olukorras toksilise šoki sündroom. «See väljendub kõrge palavikuga kulgeva haigusena, millega kaasnevad šoki nähud ja hingamispuudulikkuse nähud, mis võivad näida üsna sarnased kopsupõletikule,» ütles Kutsar.

Hiljem võib bakter ka kopsupõletikku ennast esile kutsuda.

Kutsari sõnul on streptokokk bakterid inimestel väga levinud. «Inimestel on mitmete bakterite kandlus, ilma et need haigusi esile kutsuks. Sellele konkreetsele bakterile on nakkusallikaks aga inimene,» lisas Kutsar.

See aeg, mil lihasööjabakter endast märku ei anna, ehk lõimetusaeg, mil haigustekitaja tungib organismi, paljuneb seal, kestab kuni kolm päeva. «Pärast seda tekivad haigusnähud. Inkubatsiooniperiood ehk nakkushaiguse esimene järk lõpeb ja bakter on suuteline haigusnähtusid esile kutsuma,» rääkis Kutsar.

Sel ajal näeb piirkonnas – haaval, millest bakter organismi tungis – põletikulist kollet nagu iga teisegi nahavigastuse puhul. «Antud juhul põletikuprotsess intensiivistub, tekib turse ja põletik levib. See on õige aeg pöörduda arsti poole,» ütles Kutsar.

Kui haiguse ravi on hilja alustatud ja ta progresseerub ja edeneb kiiresti, võib see patsiendi jaoks halvasti lõppeda. «Halb on ta kindlasti siis, kui õigeaegselt ravi ei rakendata. Kui aga ravi saabub õigel ajal, siis parimal juhul inimene paraneb,» selgitas Kutsar, kuid lisas, et paranemisele kuluva aja pikkus sõltub sellest, kui tõsiselt on haigus eelnevalt kulgenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles