Terviseäpp, mis tunneb ära streptokokk-bakteri

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Telefonirakendused, mis tunnevad ära streptokokk-bakteri, südameinfarkti ja HIV, pole enam ulme - see on saamas tulevikupraktikaks, kuidas levinumaid haigusi diagnoosida.

Mõnede andmete kohaselt kasutab iga viies ameeriklane oma nutitelefonis terviseäppe, vahendab Naija247News.

Mitmeid äppe saab ühendada sensoritega, mida kantakse kehal, et monitoorida oma tervisenäitajaid – näiteks jooksja pulssi jms. Mõningad rakendused võimaldavad aga ka diagnoosida – näiteks kasutades telefoni kaamerat saab analüüsida testiribade proove.

Samuti on ilmumas laiemasse kasutusse seadmed, mis võimaldavad telefonil analüüsida bioloogilisi proove, et neid siis otse mõõta. Kaks viimast seesugust seadet aitavad telefonil aru saada, kas patsiendil on HIV.

Samuel Sia ja tema kolleegid Columbia ülikoolis said valmis miniatuurse labori veretestiga, mille nimeks sai ELISA (ensüümidega seotud immunosorbentanalüüs). See analüüs leiab biloogilised markerid, näiteks antikehad, mis on n-ö vastuseks infektsiooni tekkele.

Sõrmeotsast võetud vereproov asetatakse väikesesse ühekordselt kasutatavasse plastikkassetti, mis sisaldab tarvilikke reaktiive. Seejärel sisestatakse kassett testiseadmesse, mis on piisavalt väike, et mahtuda pihku ning mille sees on nn kiiplabor. Sisselülitatult ja telefoniga ühendatult toimib see läbi eelnevalt mobiiltelefoni installitud rakenduse kaudu. Rakendus manageerib testi ja juba 15 minutiga saab kas positiivse või negatiivse vastuse telefoni ekraanile.

Seda seadeldist testisid hiljuti ka tervisetöötajad Rwandas raseda naise peal, et testida teda HIV ja süüfilise vastu. Tulemused olid piisavalt induandvad et projektiga edasi minna ja leida mooduseid, kuidas selle nutitelefoni lisaseadmega turule minna. Dr Sia ütleb, et sellise seadme tootmine maksaks ühe kohta 35 dollarit. ELISA masin, mida laborites kasutatakse, maksab aga üle 18 000 dollari.

Teine idee pärineb start-up firmalt Descue Medical Salt Lake Cityst, mille asutasid kaks venda Christopher ja Andrew Pagels. Nemad on tulnud välja tootega, mille nimi on iTest.

Vendadest biomeditsiinitehnikud loodavad, et nende esimene testimisseade jõuab turule 2016. aastal. Selleks peavad nad enne saama tarvilikud load.

Nende seadeldis on suuteline tuvastama angiini, mis on ebameeldiv kurguhaigus, mida põhjustab bakter streptococcus pyogenes (ka tuntud kui lihasööjabakter – toim.).

Selline tervislik seisukord vajab antibiootikumide ravi. Väga levinud on see laste ja noorte teismeliste seas ning võib põhjustada ka komplikatsioone, kui ei saa õiget ravi. Komplikatsioonidena võib esineda probleeme neerude töös kui ka reumat.

Nende seadeldisse kuulub muuhulgas tampoon, millega võetakse proov kurgust. Seejärel asetatakse see testijasse, mis saadab sarnaselt eelmisele lahendusele informatsiooni läbi eelnevalt telefoni installitud rakenduse kasutajani.

Mitmed teisedki enesediagnoosimist võimaldavad seadmed on turule tulemas või loomisel. Kui need ka haigusi ennetada aitavad, on see tore. Kui mitte, on vähemalt hüpohondrike näol neile turg olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles