Üllatav viis, kuidas riisi süües kaalu langetada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedetud riis
Keedetud riis Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul leidsid nad mooduse, kuidas vähendada riisi kaloraaži – selleks tuleb seda keeta kookosõlis ning seejärel hoida pool päeva enne söömist külmkapis.

Sri Lanka teadlaste sõnul vähendab selline riisi valmistamine selle kalorsust kuni 60 protsenti, vahendab BBC.

Teadlaste sõnul muudab selline meetod riisis sisladuva tärklise vähemseeditavamaks ning keha omandab sellest vähem energiat kui muidu.

Suurbritannia toitumisteadlased rõhutasid seepeale, et kiireid kaalulangetusmeetodeid pole olemas.

Tärkliserohked toidud nagu riis, mis on tuntud kõrge süsivesikute sisalduse poolest, on väga heaks energiaallikaks.

Kui me neid sööme, lõhub meie keha need lihtsateks suhkruteks.

Ülejääk talletub kehasse ning muundub kiirelt glükoosiks. Kuid kui liiga palju glükoosi verre satub, aitab see kaasa rasvarakkude tekkele.

Teadlased ongi sel põhjusel püüdnud eksperimenteerivate katsetega välja selgitada, kas kehal on võimalik kuidagi toitu trikitada nii, et sealt eralduks vähem energiat, et hoida veresuhkur ja tarbitud kilokalorid madalamal.

Suurbritannia teadlaste sõnul on juba varem kindlaks tehtud, et ka pastamakaronide jahutamisel tekib madalam glükoosieraldumine – isegi kui kord jahutatud pastat uuesti soojendada.

Sri Lanka teadlased ütlevad nüüd sama ka riisi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles