Suurhaigla pakub lisaraha eest südamerahu

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mure oma tervise pärast ärgitab inimesi oma raha eest uuringuid tellima.
Mure oma tervise pärast ärgitab inimesi oma raha eest uuringuid tellima. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuna ooteajad arsti vastuvõtule on pikad ja inimesed on valmis südamerahu saamiseks ka kukrut kergendama, siis hakkas Lääne-Tallinna keskhaigla pakkuma tasulist testimisteenust.

«Idee hakata pakkuma uuringupakette «Minu tervis» sai alguse sellest, et iga päev pöördus keegi haigla registratuuri poole sooviga lasta endale tasuliselt teha uuringuid, kuid sageli ei olnud see inimene kindel, millist uuringut ta vajab, ega saanud aru, mida uuringu tulemus täpselt tähendab,» rääkis Lääne-Tallinna keskhaigla labori juhataja Helen Uibopuu. Pakettide koostamisel lähtus haigla enamesinenud muredest, millega registratuuri pöörduti.

Uibopuu sõnul võib öelda, et tasulistes pakettides on teenuseid, mida haigla muidu ei paku ning see on tekkinud praktilisest vajadusest. «Sageli võib juhtuda nii, et arstivisiidi käigus kuuldu ei jää hästi meelde või tekivad küsimused alles pärast visiiti koju jõudes. Seetõttu pakume uuringupakettide osana lisaks raportit, milles on kirjutatud uuringupaketi eesmärk ning selle uuringupaketi osana teostatud uuringute kirjeldused ja tulemuste selgitused,» tõi ta näite. Samuti on uuringupakettide konsultatsioonid pikemad kui tavaliselt.

Laborijuhataja rõhutas, et need paketid on suunatud eelkõige terviseprobleemide ennetamisele või varajasele avastamisele, millele praegune tervishoiusüsteem piisavalt ei keskendu. «Arsti juurde minnakse või jõutakse ju enamasti alles siis, kui inimene tunneb, et tal on midagi viga ehk haiguse sümptomid on juba avaldunud. Ravikindlustus on ennekõike suunatud juba väljakujunenud haigusseisundite ravile, mitte niivõrd haiguste ennetamisele,» rääkis Uibopuu. Seetõttu on paketid kujundanud selliselt, et need täiendaksid ravikindlustuse teenust.

Kui tasulise paketi tulemusel selgub, et inimesel on näiteks kõrgendatud vähirisk, siis sõltub edasine tegevus sellest, millised riskitegurid paketi konsultatsiooni ajal välja tulevad. «Kui sümptomid viitavad edasiste uuringute vajadusele, suunatakse patsient vastava eriarsti vastuvõtule, mille eest tasub kindlustatud patsiendi puhul juba haigekassa,» rääkis Uibopuu. Samuti on patsiendil võimalik pöörduda soovi korral eriarsti tasulisele vastuvõtule, kui ta soovib kiiremini täpsustavaid uuringuid, kuid sellisel juhul tuleb kliendil tasuda nii arsti visiidi kui ka uuringute eest ise.

Just vähiriski uuring on tekitanud enim vastukaja, et kas ja kuidas on võimalik vähiriski hinnata. «Kahjuks ei ole olemas ideaalset ja universaalset kasvajamarkerit, mis esineks ainult kasvajaga patsientidel ning näitaks vähi tüüpi ja staadiumit,» tõdes Uibopuu. Ta rääkis, et enne tasuliste pakettide pakkumist pöördusid kasvajate pärast mures olevad inimesed haigla registratuuri, et tellida tasuliselt kasvajamarkereid. «Sellised uuringud ei anna aga ilma täpsustava konsultatsioonita piisavat informatsiooni,» rõhutas laborijuhataja.

Seetõttu koostatigi vähiuuringute paketi, mille peamine fookus on suunatud teadlikkuse tõstmisele. «Uuringupaketi konsultatsiooni ajal arutatakse riskitegureid, selgitatakse sümptomeid, sõeluuringute tähtsust, paketi osana teostatavate uuringute piiranguid ning seda, millise ajalise intervalliga on mõistlik uuringuid korrata,» selgitas ta.  Tänu sellele on võimalik kasvajat ka varem avastada. Kui aga juba konsultatsiooni käigus selgub vajadus eriarsti konsultatsiooniks ning täpsustavateks uuringuteks, et panna täpne diagnoos, siis selleks suunatakse patsient eriarsti vastuvõtule.

Tasulised «Minu tervise» paketid on eelkõige suunatud oma tervisest hoolivale, kuid kiire eluviisiga inimesele, kelle igapäevaellu arstijärjekorras ootamine ei mahu. Need on inimestele, kes sooviksid oma kiirest eluviisist hoolimata olla kursis võimalike terviseriskidega ning ennetada haigusi, mida tõepoolest on võimalik ennetada, või jõuda jälile enda kehas toimuvatele muutustele võimalikult varakult.

«Kuigi oleme lihtsuse huvides fikseerinud paketid kolme teema kohta – südame tervis, vähirisk ja kehakaalust tingitud mured –, püüame samal ajal olla paindlikud ja arenevad. Tulevikus loodame pakettide valikut ka laiendada,» rääkis Uibopuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles