TAI uurib noorte teadmisi ja käitumist HIV teemal

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugulisel teel levivate haiguste eest kaitseb kondoom.
Sugulisel teel levivate haiguste eest kaitseb kondoom. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut (TAI) hakkab uurima noorte teadmisi ja käitumist HIV teemal.

TAI viib sel kevadel viiendat korda läbi üle-eestilist uuringut «HIV-temaatikaga seotud teadmised, hoiakud ja käitumine Eesti noorte hulgas», mis hõlmab 14-29-aastaseid noori.

Uuringu eesmärk on saada regulaarne ülevaade noorte riskikäitumise tasemest ja seda mõjutavatest teguritest. Käsitlemist leiavad teemad on teadmised ja väärarusaamad seoses HIV levikuteedega, suhtumine HIVsse nakatunud inimestesse, seksuaaleluga alustamine ja seksuaalpartnerid, kondoomi kasutamine ja sellega seotud hoiakud ning sõltuvusainete tarvitamine.

14-18-aastaste puhul toimub andmete kogumine koolide külastamise käigus. Kokku osaleb uuringus 48 kooli üle Eesti. Täname kõiki koole, kes andsid oma nõusoleku uuringus osaleda.

Kolmele tuhandele 19-29-aastasele noorele saadetakse kirja teel personaalne uuringukutse. Seni on olnud võimalik ankeeti täita elektrooniliselt, mis on lihtsaim ja kiireim viis. Järgmisel nädalal saadetakse osalejatele ka paberankeet.

TAI palub kõikidel, kes on saanud noorteuuringu kutse, leida aega küsimustele vastamiseks ning uuringus osaleda. Mida rohkem inimesi osaleb, seda täpsem on ülevaade olukorrast Eestis.

Uuringutulemusi kasutab TAI HIV ja seksuaaltervisevaldkonna tegevuste paremaks planeerimiseks.

Uuringu tulemuste põhjal valmib raport 2016. aasta alguseks.

Varasemate uuringute tulemustega saab tutvuda TAI kodulehel uuringute andmebaasis. Eelmine uuring toimus 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles