Soodusnimekirja lisati kahe haruldase haiguse ravimid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Toomas Huik / Postimees

Tänasel vabariigi valitsuse istungil kiideti heaks kroonilise kõrge kopsuarteri vererõhu ja hemofiilia ravimite lisamine soodusravimite nimekirja.

Valitsus kiitis heaks tervise- ja tööministri Urmas Kruuse poolt esitatud eelnõu, mille eesmärgiks on parandada kroonilist kõrget kopsuarteri vererõhku põdevate haigete ja hemofiiliahaigete raviks vajalike ravimite kättesaadavust, vahendab vabariigi valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Selleks täiendatakse haiguste loetelu, mille ravimiseks või kergendamiseks mõeldud ravimid kantakse piirhinna või hinnakokkuleppe olemasolu korral 100 protsendilise soodustusega ravimite loetellu.

Krooniline trombembooliline pulmonaalhüpertensioon on haigusseisund, kus vererõhk inimese kopsuarteris on ebanormaalselt kõrge, kuna kopsuveresooned on trombide tõttu ummistunud või ahenenud vaatamata eelnevale ravile.

Tegemist on haruldase haigusega, mille esmahaigestumine jääb vahemikku 1,04–1,75 juhtu miljoni inimese kohta. Eestis on patsientide arvuks prognoositud 12-16 patsienti.

Käesoleval ajal ei ole selle haigusseisundi näidustusel registreeritud ühtegi ravimit. Praegu ravitakse ebanormaalselt kõrget kopsuarteri vererõhku teiste sarnaste haiguste ravimitega, mis on samuti 100 protsendilise soodustusega ravimite loetelusse kantud.

Koagulatsioonidefektid ehk hüübivuspuuded hõlmavad erinevate hüübimisfaktorite ja seotud faktorite puudulikkusest tingitud hemofiiliaid. Hemofiilia sagedus on ligikaudu 1 juht 10 000 sünni kohta. Hemofiilia on pärilik kaasasündinud haigus, mille ainus tõhus raviviis on puuduoleva hüübimisfaktori asendamine.

Eestis on diagnoositud ligikaudu 200 koagulatsioonidefektiga patsienti, kes on seni pidanud ravimi manustamiseks viibima haiglas. Määruse muudatusega tehakse ravim patsientidele kättesaadavaks apteegivõrgu kaudu, mis on neile mugavam ja vähem koormav.

Määruse vastuvõtmisega ei kaasne haigekassale lisakulu, ent see annab võimaluse kanda soodusravimite loetellu ravimeid, mis aitavad lisaks seal juba olevatele ravimitele  haruldasi haigusi ravida. Soodustingimustel saab neid osta alates käesoleva aasta 1. aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles