Viis nakkushaigust, mis viivad eaka kõige sagedamini hauda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanaduses on suurem risk põdeda kroonilisi haigusi.
Vanaduses on suurem risk põdeda kroonilisi haigusi. Foto: Panther Media

Eakad inimesed põevad mõningaid nakkushaigusi suurema tõenäosusega kui nooremad inimesed.

Ameerika perearstide akadeemia (American Academy of Family Physicians) andmete järgi sureb kolmandik pensionäridest nakkushaiguse tagajärjel, kirjutab väljaanne newsmax.com. Akadeemia andmete järgi on neist viis kõige tõsisemat nakkushaigust:

Gripp

Grippi põetakse igas vanuses, aga eriti ohtlik võib see olla vanemas eas inimestele. Ameerikas surevad igal aasta kümned tuhanded eakad inimesed gripi või selle tõttu tekkinud komplikatsioonide tõttu.

Samuti on vanema-ealistel suurem tõenäosus põdeda ka teisi tõsiseid haigusi, näiteks diabeeti või vähki, mis nõrgestavad immuunsüsteemi ning muudavad gripiga võitlemise keerulisemaks.

«Õnneks on võimalik grippi nakatumist ära hoida,» ütles sisehaiguste arst ja erakorralise meditsiini spetsialist Pat Salber. Tema sõnul tuleks küll kõigil end selle vastu vaktsineerida, kuid eriti oluline on see eakate inimeste puhul.

Kopsupõletik

Enne nüüdisaegsete ravimite loomist kutsuti kopsupõletikku «vana inimese parimaks sõbraks». Doktor Salber selgitas, et sellesse haigusesse surid eakad inimesed kiiresti ning sellest ka selline nimi.

Enamjaolt tekib kopsupõletik bakterite tõttu ning seda on võimalik ravida antibiootikumidega. Mõnikord tekitavad kopsupõletiku aga viirused ning sel juhul on seda raskem ravida.

Kui kopsupõletiku diagnoosimisega jäädakse hiljaks, võib see viia tõsise põletikulise reaktsiooni ehk sepsiseni, mis võib lõppeda surmaga.

Seedetrakti infektsioonid

«Soolestiku nakkushaigused, näiteks noroviirus või Clostridium difficile bakteri põhjustatud haigus, võivad olla eakatele surmavad,» rääkis Salber. Clostridium difficile bakteri tekitatud haigus tekib inimesel, kes on võtnud antibiootikume. Clostridium difficile bakterid mõjutavad organismi, sest varasem antibiootikumiravi on tapnud organismis ka organismile head tegevad bakterid.

Kui see juhtub, saab soolestiku normaalset mikrofloorat taastada protseduuriga, kus doonori väljaheide lahjendatakse ja viiakse endoskoopia või kolonoskoopia abil soolestikku. «Kuigi see võib tunduda veidi jube ja ebameeldiv, võib see päästa elu,» lausus Salber.

Clostridium difficile bakterist hoidumiseks tasub pesta käsi ning tarbida antibiootikume vaid vajadusel.

Kuseteede nakkushaigused

Kuseteede haigused on üsna levinud ning üldjuhul on need pigem kerge kuluga ning neid saab ravida antibiootikumidega. Ohtlikuks muutuvad kuseteede nakkushaigused aga siis, kui nakkusest ei olda teadlikud ning see areneb edasi neeruinfektsiooniks või lõppeb sepsisega, mis võib olla surmav.

Eakatel esineb sageli ka anatoomilisi muutusi, mis soodustavad kuseteede nakkushaigustesse haigestumist.

Nahainfektsioonid

Nakkushaiguste ekspert Iona Munjal ütles, et nahanakkused esinevad, kui nahapind on vigastatud. Ta lisas, et eakatel inimestel on aastate jooksul esinenud rohkem nahavigastusi, mistõttu on neil ka kõrgem risk haigestumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles