Ruth Kalda: perearsti ja eriarsti vastutus peaks olema selgelt paigas

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Kalda
Ruth Kalda Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli peremeditsiini kliiniku juhataja Ruth Kalda ütles Med24-le haigekassa tellimusel valminud Maailmapanga analüüsi tulemusi kommenteerides, et Eestis oleks vaja rohkem erialadevahelisi kokkuleppeid, kus on väga selgelt kirjas, mis on perearsti vastutusvaldkond ja mis eriarsti oma.

«Näiteks, kui on selgelt kirjas, et kõik vajalike ravimite retseptid väljastatakse patsiendile haiglast välja kirjutamisel ning väljastatud retseptidest peab jääma ka «jälg» digiretseptuuri, siis on perearstil palju lihtsam saada ülevaadet patsiendile vajaminevatest ravimitest kui praegu, kus haiglas öeldakse patsiendile, et ravimid saab ta perearsti käest, haiguslugu pole aga veel digilukku jõudnud, digiretseptuuris retsepte ei ole ja  patsient ei mäleta, mida talle räägiti.

Oleks otstarbekas, kui eriarsti juurde suunamise eeltingimusena oleks kirjas, et patsienti eriarsti juurde plaanilises korras vastuvõtule saata ei saa enne, kui esmased uuringud on tehtud, ja seda saaks ka kontrollida. Selline kontroll oleks võimalik e-konsultatsiooni rakendumisel – kõigepealt liigub eriarstiabi süsteemi patsiendi saatekiri ja alles saatekirja põhjal tehakse järeldus, kas patsient vajab – ja kui vajab, siis kui kiiresti – eriarsti konsultatsiooni. Praegu pole e-konsultatsioon veel paljudel erialadel ja mitmetes haiglates rakendunud, aga loodame, et mõne aastaga see siiski jõustub.

Kolmas väga oluline eeltingimus on see, et perearsti meeskond oleks suurem. Selle poole ka tervisekeskuste projektiga liigutakse ja mõte ongi, et suurema meeskonnaga saab patsiendi jaoks esmatasandil rohkem ära teha ning rohkem ka ennetustegevusele tähelepanu pöörata. Meil on mõned uuringud, mille tulemused on peatselt avaldatavad ka doktoriväitekirjas. Need näitavad, et krooniliste haigustega patsientide adekvaatsem jälgimine toimub just grupipraksistes ja seal, kus on suuremad meeskonnad, näiteks on ühe õe asemel kaks õde. See kindlasti aga tähendab, et esmatasandi rahastamine peaks olema suurem, kui see on praegu.

Muidugi ei saa mööda minna koolitustest – erialane professionaalne areng eeldab järjepidevalt koolitustel osalemist. Peame hästi hoolega läbi mõtlema, kuidas tagada seda, et iga perearst tunneks kohustust end pidevalt arenevate meditsiiniteadmistega kursis hoida ja neid parimaid teadmisi ka igapäevatöös rakendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles