Kreatiin teeb luud tugevaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada McMasteri ülikooli teadlaste hiirtega läbi viidud uuring näitas, et kreatiinist pole kasu mitte vaid lihaste kasvatamisel, vaid see aitab tugevdada ka luid.

Kui luud kasvavad ja saavad tugevamaks, suureneb neis ensüümi kreatiinkinaasi kontsentratsioon. See on ensüüm, mis seob fosfaatgrupid kreatiiniga, varustades kreatiini seeläbi energiaga, kirjutab ergo-log.com.

Kui rakk vajab energiat fosfaatgruppide näol, saab ta nad kreatiinimolekulist kätte. Seetõttu kahtlustasidki kanadalased, et kreatiin võiks teha luud tugevamaks.

Et kontrollida oma hüpoteesi paikapidavust, korraldasid teadlased eksperimendi 32 isase rotiga, kes olid viie nädala vanused. Pooltele rottidest anti kaheksa nädala jooksul toitu, mis sisaldas kreatiinipulbrit. Ülejäänutele anti tavalist toitu. Kaheksa nädala möödudes uurisid teadlased rottide luid.

Nad leidsid, et rottide reieluu oli muutunud tihedamaks. Seejärel otsustasid nad mõõta luude tugevust. Nad tapsid katseloomad, eraldasid nende reieluud ja panid need masinasse, mis avaldas neile järk-järgult üha suuremat survet. Teadlased mõõtsid, kui suurt jõudu oli vaja, et luud murda, ning leidsid, et kreatiini tarbinud rottide luude murdmiseks oli vaja 12 protsenti suuremat jõudu kui kontrollgrupi rottide puhul.

Teadlased usuvad, et kreatiinist oleks abi lastel, kelle luud murduvad kergelt. Samuti võiks sellest abi olla eakatel inimestel, kes põevad osteoporoosi ehk luuhõrenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles